Yakut’un açıklamasına göre, yaklaşık 10-15 dakika önce Arnavutluk’ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Komşu ülkede yaşanan sarsıntının ardından bölgedeki verileri yakından izlediklerini belirten Yakut, Türkiye’nin batısındaki ölçümlerin de son bir saat içinde stabil hale geldiğini söyledi.
Deprem sonrası pik değerlerin düşüşe geçtiğini ifade eden Yakut, “Şu an için 5 ya da üzeri bir deprem işareti yok” dedi.

Açıklamasında özellikle Marmara Denizi, Çanakkale açıkları, Ege Denizi ve Balıkesir çevresindeki hareketliliğe dikkat çeken Yakut, bölgede küçük ölçekli depremlerin sürdüğünü ancak olağan dışı bir artış gözlenmediğini dile getirdi.
Marmara Denizi’nde 2 ve 3 büyüklüğündeki depremlerin devam ettiğini belirten Yakut, “Dörtlük ve beşlik depremler Marmara’da mutlaka olur ve olacaktır da. Ancak şu an için ani ve büyük bir deprem beklentim yok” ifadelerini kullandı.
Yunanistan ve Ege Açıkları Yakın Takipte
Yakut, Arnavutluk’taki depremin ardından Yunanistan’daki sismik hareketliliğin de izlenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Mora Yarımadası ve Selanik açıklarındaki gelişmelerin önemli olduğunu vurgulayan araştırmacı, Ege Denizi kaynaklı 4 ila 5 büyüklüğünde depremlerin yaşanabileceğini ancak bunun olağan bir süreç olduğunu kaydetti.

İzmir için de değerlendirmede bulunan Yakut, “Ege açıkları bir miktar aktif. Ancak İzmir için şu an bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum” dedi.
“Ben Bir Hoca Değilim”
Yakut, açıklamasında kendisini “hoca” olarak tanımlamadığını, 12 yıldır araştırma yaptığını belirtti. Çalışmalarını halkın anlayabileceği bir dille aktarmaya çalıştığını söyleyen Yakut, eleştirilere açık olduğunu ancak saygı çerçevesinin korunması gerektiğini ifade etti.
Deprem öncesinde bazı vatandaşların baş ağrısı, huzursuzluk ya da yoğun duygusal değişimler yaşadığını belirttiğini aktaran Yakut, bu tür durumların her zaman büyük bir depremle sonuçlanmayabileceğini de sözlerine ekledi.

Marmara İçin Net Mesaj
Marmara Bölgesi’ne ilişkin değerlendirmesinde Yakut, 4 büyüklüğünün üzerinde ani bir deprem beklemediğini söyledi. Ancak tarihsel olarak Tekirdağ-Şarköy hattına dikkat çeken araştırmacı, Marmara Denizi’nde hissedilir depremlerin zaman zaman yaşanabileceğini vurguladı.
Öte yandan İznik-Mekece hattının potansiyeline de değinen Yakut, bu fayın kırılması durumunda 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğini ancak mevcut verilere göre “sessiz bir takip” sürecinde olduklarını belirtti.
“Gelişme Olursa Bilgilendiririm”
Son iki günlük sürecin yakından izleneceğini söyleyen Yakut, gece ya da gündüz fark etmeksizin olağan dışı bir durum olması halinde yeniden bilgilendirme yapacağını açıkladı.
Araştırmacı, açıklamasını “En güzele, en hayırlıya, en emin olana emanet olun” sözleriyle tamamladı.
Serpil ADAK
