Günümüzde yaygın olan bu hastalık yaz ve sonbahar dönemlerinde gözlenir. El ayak hastalığından korunmak için hijyen kurallarının uygulanması büyük önem taşır. Sık sık ellerini yıkamak, hasta kişilerin eşyalarını kullanmamak, enfekte olmuş kişilerle temasta bulunmamaya dikkat etmek ve hastalığın yayılmasını engellemek için hijyen kurallarına uymak gerekir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, ve iştahsızlıkla başlar. Ateşin başlamasının ardından 2 ya da 3 gün içerisinde aft benzeri lezyonları meydana gelir. El ve ayaklardaki döküntüler ilk kırmızı leke olarak başlar daha sonra su toplar, ağız lezyonları ile birlikte veya 1-2 gün sonra ortaya çıkar. Nadiren diz, dirsek, kalça ve genital bölgede de döküntüler görülebilir. Hastaların hepsinde döküntüler aynı olmayabilir bölgesel olarak sınırlı bir alanda kalabilir.
Bebeklerde Ve Çocuklarda El Ayak Ağız Hastalığı
Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlerden farklıdır. Okul ve kreş gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocuklar da el ayak ağız hastalığı gibi virüs kaynaklı rahatsızlıklara açık olur. Çocukların temizlik ve hijyen kurallarını yeterince bilmemesi hastalığın bulaşma riskini arttırır. Bağışıklığın desteklenerek hastalığın atılması bebek ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
El Ayak Hastalığı Olan Çocuklar Ne Yemeli?
Hasta olan çocukların ağız yaralarından dolayı beslenme sorunları yaşarlar. Çok soğuk ve çok sıcak içeceklerden uzak durmalılar. Başta su olmak üzere çorba, ayran, yoğurt, meyve suyu, süt vb. sıvı gıdalarla sık sık beslenmeleri gerekir.
Yetişkinlerde El Ayak Ağız Hastalığı
Genellikle küçük yaştaki çocukları etkileyen bu hastalık yetişkinlerde de görülür. Gribal enfeksiyonlara benzeyen ilk belirtiler nedeniyle yetişkinlerde görülen bu hastalık hemen anlaşılmayabilir. Genelde 38 ve 39 derecelere varan yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi göstergeler de hastalığın varlığını işaret eder.
Tedavisi Nedir?
Hastalığın bir tedavisi ya da aşısı yoktur. Hasta kişilerin şikayetlerine yönelik ve varsa komplikasyonlara yönelik tedaviler uygulanır.
Haber Merkezi