Adalet Bakanı Akın Gürlek ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen "Hukuki Süreçlerde Danışmanlık Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı"na katıldı.
Çalıştayda konuşan Bakan Gürlek, aile hukukuna ilişkin yürütülen çalışmaları değerlendirerek Türkiye'deki boşanma davalarının sayısı ve yargılama süreleri hakkında açıklamalarda bulundu.
2026 yılında 242 bin 722 boşanma davası açıldı
Adalet Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında 326 bin 69, 2025 yılında ise 309 bin 479 boşanma davası açıldı.
2026 yılının 8 Ekim tarihine kadar açılan boşanma davası sayısı 242 bin 722'ye ulaşırken, aynı dönemde 235 bin 187 dosya hakkında karar verildi. Devam eden boşanma davası sayısı ise 139 bin 541 olarak açıklandı.

Boşanma davalarının süresi kısaldı
Boşanma davalarının ortalama görülme süresinin 2020 yılında 199 gün olduğunu belirten Gürlek, bu sürenin 2025 yılında 163 güne gerilediğini açıkladı.
Bakan Gürlek, yalnızca davaların daha kısa sürede sonuçlanmasının değil, hukuka uygun ve bireylerin haklarını gözeten bir yargılama sürecinin sağlanmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Anlaşmalı boşanma oranı yüzde 44,3 oldu
Paylaşılan verilere göre 2025 yılında davanın kabulüne karar verilen anlaşmalı boşanma oranı yüzde 42,9, çekişmeli boşanma oranı ise yüzde 21,6 olarak kaydedildi.
8 Ekim 2026 itibarıyla bu oranlar anlaşmalı boşanmalarda yüzde 44,3, çekişmeli boşanmalarda ise yüzde 21,2 oldu.

Aile danışmanlığı hizmetleri güçlendirilecek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise ailelerin boşanma sürecinde yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları anlattı.
Türkiye genelinde 144 ihtisaslaşmış aile danışmanlığı birimi oluşturulduğunu açıklayan Göktaş, mart-ağustos döneminde 42 ilde 166 ailenin mahkemeler aracılığıyla danışmanlık hizmetlerine yönlendirildiğini bildirdi.
Bakanlar, özellikle boşanma süreçlerinden etkilenen çocukların korunması, ailelerin psikolojik ve sosyal açıdan desteklenmesi ve yargı süreçlerinin daha etkin yürütülmesi için çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.
İHA