Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“VEREM, ÖLÜME SEBEP OLAN 10 HASTALIKTAN BİRİ”

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada; “Verem, dünyada ölüme en sık sebep olan 10 hastalıktan biridir” ifadesini kullandı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü

 

7-13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası nedeniyle açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, verem hastalığının bulaşıcı olabileceğine dikkat çekti. Keskin, “Tüberküloz (verem); Mycobacteriumtuberculosis’in insanlarda yaptığı başta akciğerlerde olmak üzere tüm organları tutabilen solunum yolu ile insandan insana bulaşan ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalıktır” dedi.

“1.6 MİLYON HASTA HAYATINI KAYBETTİ”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporları verilerini sunan Müdür Keskin, “DSÖ raporlarına  göre dünya genelinde 2021 yılında yaklaşık 10,6 milyon yeni hasta ortaya çıkmış ve 1.6 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.(Covid-19’un  2020 de Dünya’da etki göstermesi ile 2021 deki TBC hastalarında 2020 ye oranla yüzde 4,5’luk bir artış saptanmıştır.)Tüberküloz bulaşıcı hastalıklar arasında en sık ölümle sonuçlanan hastalıktır. Dünya genelinde de ölüme en sık sebep olan 10 hastalıktan biridir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri TB basili ile  enfektedir.  Enfekte olanların yüzde 5-15’inde de hayatlarının bir döneminde (sıklıkla basille karşılaştıktan sonraki ilk 2 yılda) aktif hastalık gelişir. Kesin tanı bakteriyolojik olarak konulsa da ;2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgamda kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı ve verem hastası ile uzun süreli temas öyküsü olan kişiler gecikmeden  ücretsiz olarak tetkik yapan verem savaş dispanserlerine yönlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“UZUN SÜRELİ ETKİN TEDAVİ GEREKTİRİR”

Verem hastalığının uzun süreli etkin tedavi gerektirdiğini söyleyen Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, “Hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır. Tüberküloz hastalığından korunmadaki  en önemli faktör erken tanı konulması ve uygun süreli etkin tedavinin verilmesidir” dedi.

“ÜLKEMİZDE HASTALIĞIN İLAÇLARI VE TEDAVİSİ ÜCRETSİZ”

Müdür Keskin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Veremin tedavisi mümkündür. Ülkemizde tedavisi, ilaçları, takibi ücretsizdir. Tedavideki başarı  hastanın ilaçlarını düzenli ve yeterli süre kullanması ile mümkündür. Ülkemizde ilaç uyumsuzluğunu önlemek amacıyla Doğrudan Gözetimli Tedavi(DGT) uygulanmaktadır. Tedavi 2 ay başlangıç ve 4 ile 6 ay süren idame tedaviden oluşmaktadır; bazen tedavi bakteri direnci varsa 12-18 ay sürebilir.Ülkemizde de ekonomik ve psiko-sosyal  kayıplara neden olan  tüberküloz hastalığında uzun süreli tedavilerin sürdürülebilmesi için hastalara  Bakanlığımız ile  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  arasında 12.12.2017 de yapılan protokol gereği 2018 yılı Ocak ayından itibaren düzenli nakdi yardım verilmektedir. Yabancı uyruklu hastalar (göçmen hastalarda) ülkemizde ücretsiz olarak tedavi edilmektedir.Tüberkülozu bitirebilmek için hasta merkezli, kolay erişimli, ücretsiz tedaviyi sağlamak ve   hastalanma riski taşıyan toplulukların taranması ve risk taşıyanlara koruyucu tedavi başlanmasında özveri ile çalışan verem savaş dispanserlerinin rolü büyüktür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),2023 yılı tüberküloz günü temasında ‘Evet! Tüberkülozu bitirebiliriz.’ anlamına gelen  ‘Yes!  We can end TB!’ olarak tanımlamıştır.” Buse YAŞAR