Süreç Ankara’da Başladı, Kahire’de Tamamlandı
Söz konusu mutabakat, daha önce Ankara’da düzenlenen 11. Türk Tıp Dünyası Kurultayı kapsamında gündeme gelmişti. 25 Kasım 2025’te Bakan Memişoğlu ile Bakan Ghaffar arasında yapılan görüşmede, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile Mısır İlaç Otoritesi (EDA) arasında müzakereleri süren mutabakat zaptının en kısa sürede imzalanması konusunda uzlaşı sağlanmıştı. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı anlaşma, bugün Kahire’de resmiyete kavuştu.
Düzenleyici Uyum ve İyi Uygulamalar Öne Çıkıyor
İmzalanan anlaşma; tarafların birbirlerinin düzenleyici çerçevelerini, gerekliliklerini ve süreçlerini daha iyi anlamasını hedefliyor. Bu kapsamda:
- İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP),
- İyi Klinik Uygulamaları (GCP),
- İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve
- İyi Farmakovijilans Uygulamaları (GPvP)
başlıklarında bilgi paylaşımı ve ortak çalışmalar yürütülmesi öngörülüyor.
Bilimsel İş Birliği ve Kapasite Geliştirme
Anlaşma doğrultusunda Türkiye ve Mısır arasında bilimsel ve uygulamalı konferanslar, sempozyumlar, seminerler ve forumlar düzenlenecek. Uzlaşı sağlanan alanlarda kapasite geliştirme çalışmaları yapılacak; ayrıca uluslararası platformlarda koordinasyon ve ortak hareket kabiliyeti artırılacak.
Bölgesel Sağlık İş Birliğine Güçlü Katkı
Taraflar, atılan bu adımın yalnızca ikili ilişkileri değil, bölgesel ve küresel ölçekte sağlık alanındaki iş birliklerini de güçlendireceği görüşünde. Anlaşmanın; ilaç, tıbbi cihaz ve düzenleyici süreçlerde karşılıklı güveni artırması ve ortak projelere zemin hazırlaması bekleniyor.
İHA
