Ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliği mezunu ya da öğrencisi olan 55 gençten oluşan ilk gruba eğitim veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yoğun talep üzerine projenin ikinci ayağını 20 Nisan – 11 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirmeye karar verdi. Bu eğitim programına 82 genç katılıyor.
Pandemi sonrası gıda üretiminin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, tarımsal üretimi artırmayı ve gıda güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.
Uçak, “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesiyle gençleri tarım sektörüne kazandırmayı hedefliyoruz. Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencileri ve mezunları ile bitkisel üretim alanında kendini geliştirmek isteyen tüm girişimci ve üreticiler bizim hedef kitlemiz. Bu gençler, eğitim alırken işletmeleri ve bahçeleri ziyaret edecek, ürün hasat edecekler.” dedi.
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının son bir yılda yüzde 4 artarak 34,5 milyar dolardan 35,8 milyar dolara yükseldiğini belirten Uçak, gıda ürünleri ihracatının 28 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya gıda ambarı olduğunu vurgulayan Uçak, tarım sektörüne gençlerin daha yoğun katılımıyla teknoloji ve verimliliğin ön plana çıkacağını dile getirdi.
Ege Bölgesi’nin yıllık 7,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatıyla Türkiye’nin lideri konumunda olduğunu ifade eden Uçak, “Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için ‘Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği’ programlarıyla gençleri tarım sektörüne kazandırırken, ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ isimli projemizle de kalıntısız üretime katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Projenin ikinci ayağında eğitim alan gençler, tarım sektörünün çeşitli alanlarında uzman isimlerden bilgi alacaklar. Haber Merkezi