2023 yılı itibarıyla başlayan eğitim serüveninde bugüne kadar 127 kadın çiftçi, zeytin yetiştiriciliği sertifikası alarak eğitim programını başarıyla tamamladı. Proje kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde en az 600 kadın çiftçiye ulaşılması hedefleniyor.
“Kadın Zeytincilerin Sürdürülebilir Tarıma Katkısı Artıyor”
Proje Koordinatörü Bülent Önder, eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın desteklediği “Kadın Zeytincilerin Sürdürülebilir Tarıma Katılımı” projesinin önemine vurgu yaptı. Önder, geçen yıl başlayan eğitimlerin bu yıl Edremit Körfezi bölgesinde devam ettiğini ve şu ana kadar 7 farklı eğitim düzenlediklerini belirtti.
“Geçtiğimiz yıl 127 kadın zeytin üreticisine bu eğitimleri verdik. Bu yıl da 150 kadın çiftçimize eğitim verebilmek için yola çıktık. Ayvalık Ticaret Odası’nda düzenlediğimiz bu programın ardından, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde de eğitimlerimize devam edeceğiz,” diye konuşan Önder, verilen eğitimlerde dünya ve Türkiye’de zeytinciliğin durumu, zeytin filizinin seçiminden ekimine, bakımından hasatına kadar geniş bir yelpazede bilgi verdiklerini belirtti. Eğitimin ardından zeytinyağının ticari boyutu ve markalaşma gibi konulara da değinildiğini ifade etti.
Kadın Çiftçilerin Eğitim Sonrası Dönüşümü İzlenecek
2023 yılında eğitim almış 127 kadın zeytinci üzerinde yapılacak bir etki analizi çalışması ile eğitimlerin bu çiftçilerin hayatında ne gibi değişiklikler yarattığına dair detaylı bir rapor hazırlanacağını söyleyen Önder, “Eğitimlerimizde kadın çiftçilerimizin hayatlarına nasıl dokunduğumuzu ve hangi alanlarda olumlu değişiklikler sağladığımızı ölçerek, elde ettiğimiz verileri kamuoyu ile paylaşacağız,” dedi.
“Sektörde Önemli Bir Meşale Yaktık”
Bünge – Komili Zeytinyağları Operasyon Şefi Mehmet Cavlı ise Türkiye’de zeytin üreticilerinin bilimsel bilgiye dayalı eksikliklerini gidermek için bu eğitimleri başlattıklarını belirterek, bu tür eğitimlerin sektörel gelişim açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Cavlı, “Kadın çiftçilerimiz eğitim sonrası, kendi aralarında oluşturdukları sosyal medya gruplarında bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor. Bu da aslında eğitim sürecini kendi içlerinde devam ettirdiklerini gösteriyor. Hatta bazı çiftçilerimiz kooperatifleşme yolunda adımlar atıyor. Bu tür gelişmelerin sektöre büyük katkı sunduğunu ve önemli bir meşale yaktığımızı görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Sertifika Töreni Gerçekleştirildi
Kadın çiftçiler için düzenlenen sonbahar dönemi eğitimlerinin ikinci etabının tamamlanmasının ardından sertifika töreni gerçekleştirildi. Törene Proje Koordinatörü Bülent Önder ve Mehmet Cavlı’nın yanı sıra, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çokkorkmaz ve proje eğitmenleri katıldı. Katılımcı kadın çiftçilere, zeytin yetiştiriciliğinde öğrendikleri bilgileri pekiştirmek amacıyla hazırlanan “Zeytincinin Başucu Rehberi” isimli kitap hediye edildi. Bunge Gıda Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle düzenlenen bu eğitim programı, kadın çiftçilerin zeytin ve zeytinyağı üretiminde bilinçlenmelerini artırarak sektöre önemli bir katkı sunmaya devam ediyor. Proje kapsamında verilen eğitimlerle, zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin kalitesini artırmak ve kadın çiftçilerin sektörde daha aktif rol almasını sağlamak amaçlanıyor.
HABER MERKEZİ