Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhammet Recep Akan

KAYGI BOZUKLUĞU NEDİR?

Sık görülen kaygı türleri arasında fobiler, sosyal kaygı, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, sağlık endişeleri ve yaygın kaygı bozukluğu vardır.

Kaygı belirtileri birçok fiziksel belirtiyi, huzursuzluktan paniğe kadar giden ruh hallerini, durumlardan ve duygulardan kaçınmayı, tehlikeyle ilgili endişeyi ve başa çıkamamakla ilgili düşünceleri içerir.

Kaygılandığımızda sık sık yaptığımız davranışlar, kaçınma ve güvenlik davranışlarıdır. Bu tür davranışlar kısa vadede kaygımızı yatıştırır ama uzun vadede kaygımızın daha kötüye gitmesine sebep olur.

Kaygılı düşünceler, tehlikenin gözde büyütülmesini ve öngördüğümüz tehlikelerle baş etme kapasitemizi küçümsemeyi içerir.

Kaygıyla bağlantılı olan düşünceler genellikle ” Ya…” şeklinde başlar ve “Çok kötü bir şey olacak ve başa çıkamayacağım” fikrini içerir.

Kaygılı düşüncelerimiz genellikle görüntü olarak ortaya çıkar. Bu görüntüler üzerinde doğru bir şekilde çalışabilmek için bu görüntüleri tanımlamak çok önemlidir.

Farklı kaygı türlerinde, öngürülen tehlike türüne bağlı olarak farklı düşünceler ortaya çıkar.

Kaygının üstesinden gelmenin en iyi yollarından biri korkularımızla “maruz kalma” yoluyla yüzleşmektir. Korku merdiveni tahammül edebileceğimiz bir hızda adım adım korkularımızla yüzleşmemize yardım etmesi için kullanılır.

Kaygımızı yönetmek için farkındalık ve kabullenme, kontrollü nefes alma, aşamalı kas gevşetme, zihinsel canlandırma ve kaygılı düşüncelerimizi değiştirme gibi birçok beceri bize yardım edebilir.

İlaç tedavisi bazı kişilere kısa vadede yardım edebilir, ancak birçok kişi için kalıcı düzelme sağlamaz.

Düşüncelerimizi değiştirmek, kaygının kalıcı bir şekilde düzelmesi için önemli bir adımdır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER