”Hasta üzerinde ağzını açma veya soğan koklatma gibi müdahalelerde bulunulmamalı, nöbetin sonlanması beklenmelidir.” diyen Doç. Dr. Osman Korucu, epilepsi farkındalık haftası kapsamında yaptığı açıklamalarda, toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kişide belirli aralıklarla tekrarlayan semptomlar ortaya çıktığında veya bu durumun sıklıkla tekrarlanması durumunda uzman desteğinin alınması gerektiğini önemle belirtti.
Epilepsi hakkında bilgi veren Korucu, ”Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin ani ve anormal kasılmalarının görüldüğü bir durumdur. Ortalama olarak bir iki dakika süren nöbetlerle karakterizedir. Toplumda %1 oranında görülür ve cinsiyet arasında eşit dağılım gösterir. Çocukluk döneminde sıkça doğumsal anomaliler, genetik yatkınlık ve metabolik hastalıklar neden olurken, genç yaşta travma, beyin tümörleri ve enfeksiyonlar sık görülür. İleri yaşlarda ise epilepsi sıklıkla akut hasar, damar tıkanıklığı, beyin kanaması gibi nedenlerle ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.
Nöbetlerin sıklığını ve şiddetini kontrol altına almak isteyen hastaların tedaviye başvurması gerektiğini belirten Korucu, epilepsi nöbetlerinin beyinde farklı noktalardan kaynaklanabileceğini ve çeşitli belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.
Korucu, ”Nöbet sırasında hastanın ağzını açmaya veya cisim sokmaya çalışmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini” vurgulayarak, ”Bu nedenle nöbet geçiren hastaya ilk müdahale olarak yan çevrilmesi, başının hafifçe yukarı kaldırılması ve çevredeki kesici veya delici aletlerin uzaklaştırılması gerekmektedir. Güvenli bir ortam oluşturmak önemlidir.” şeklinde konuştu. Haber Merkezi