Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza birimleri, yasa dışı ürün girişlerini engellemek için gerçekleştirdiği operasyonlarda dikkat çeken detaylara ulaştı. İstanbul ve Şırnak’ta yapılan iki ayrı denetimde hem çocuklara yönelik peluş oyuncaklar hem de binlerce kaçak cep telefonu ele geçirildi.
“Labubu” Oyuncakları Bavuldan Çıktı
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda risk analiz çalışmalarını sürdüren Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, yurtdışından gelen iki yolcuyu takibe aldı. Yolcuların, “beyan edilecek eşyamız yok” diyerek yeşil hattı kullanmaları üzerine bavulları detaylı şekilde kontrol edildi.
Yapılan aramada, valizlerin içinde toplam 132 adet peluş oyuncak bulundu. Ürünlerin, dijital platformlarda popüler hâle gelen “Labubu” karakterine ait olduğu belirlendi. Hâlihazırda piyasa uygunluğu Ticaret Bakanlığı tarafından incelenen ve satışına izin verilmeyen bu oyuncakların toplam piyasa değerinin yaklaşık 659 bin TL olduğu açıklandı. Oyuncaklara el konulurken, sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı.
Tuşlu Telefon Oyunu Bozuldu: 122 Milyon Liralık Kaçakçılık
Bir diğer operasyon ise Şırnak’ın Habur Gümrük Kapısı’nda yapıldı. Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yapan bir tır, Transit Refakat Belgesi kapsamında yola çıkmış ve Habur’a yönlendirilmişti. Gümrük Muhafaza ekipleri, aracı güzergâh boyunca izleyerek sınır kapısında detaylı bir taramadan geçirdi.
Beyan edilen 20 bin adet akıllı telefon yerine, araçtan 19 bin 919 adet tuşlu telefon çıktığı tespit edildi. Beyan dışı kalan bu ürünlerin yurt içinde bırakılmak istendiği ve toplam değerlerinin yaklaşık 122 milyon 170 bin TL olduğu belirtildi.
Söz konusu telefonlara da el konulurken, kaçakçılıkla ilgili idari ve hukuki süreç başlatıldı.
Ticaret Bakanlığı’ndan Net Mesaj
Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kaçakçılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü ve özellikle çocuklara yönelik izinsiz ürünlerin ülkeye sokulmasına kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yurda sokulmaya çalışılan teknolojik ürünlerin takibinin de anlık olarak sürdüğü ve denetimlerin sıkılaştırıldığı bildirildi.
HABER MERKEZİ

