Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremde Hayatta Kalmanın Altın Kuralları

Deprem sırasında yaşanan can ve mal kayıplarının önemli nedenlerinden biri, vatandaşların sarsıntı anında nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmemesidir. Bina içinde, açık alanda, araçta, toplu taşımada veya enkaz altında uygulanacak doğru davranışlar hayati önem taşıyor. Peki, deprem anında ne yapılmalı, hangi hatalardan kaçınılmalı? İşte bilinmesi gerekenler…

Deprem sırasında yaşanan can ve mal kayıplarının önemli nedenlerinden biri,

Depremler, saniyeler içinde büyük yıkımlara ve ciddi yaralanmalara neden olabiliyor. Ancak uzmanlar, can kayıplarının önemli bir bölümünün doğrudan yer sarsıntısından değil, panikle yapılan yanlış hareketlerden, düşen eşyalardan, kırılan camlardan ve çöken duvarlardan kaynaklandığını belirtiyor. Bu nedenle deprem sırasında sakin kalmak ve bulunulan yere göre doğru korunma yöntemini uygulamak gerekiyor.

Bina İçindeyseniz Çök, Kapan ve Tutun

Deprem sırasında bina içerisindeyseniz öncelikle panik yapmamalısınız. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere, ayna, avize ve devrilebilecek ağır eşyalardan uzaklaşmalısınız.

Sağlam bir masa bulunuyorsa altına girerek başınızı ve ensenizi koruyun. Masa bulunmaması halinde dolgun koltuk, kanepe veya dayanıklı eşyaların yanına çömelin. Dizlerinizin üzerine çökün, başınızı ve ensenizi ellerinizle kapatın ve düşmemek için sağlam bir noktaya tutunun.

Sarsıntı bitene kadar bulunduğunuz güvenli alandan ayrılmayın. Merdivenlere, çıkış kapılarına veya balkona yönelmeyin. Pencerelerden ve balkonlardan atlamaya çalışmayın. Deprem sırasında asansör kullanmak da ciddi tehlike oluşturabilir.

DEPREM 1 - Marmara Bölge Gazetesi

Yataktaysanız Başınızı Koruyun

Sarsıntı başladığında yataktaysanız ve üzerinize düşebilecek ağır bir eşya bulunmuyorsa yatakta kalın. Başınızı yastıkla koruyun. Yakınınızda düşme riski taşıyan bir eşya varsa en yakın güvenli noktaya geçin.

Kapı eşiklerinin her zaman güvenli olmadığı unutulmamalıdır. Çok sağlam ve taşıyıcı olduğu bilinmeyen iç kapıların altında beklemek koruma sağlamayabilir.

Deprem sırasında kibrit veya çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Gaz kaçağı ihtimaline karşı kıvılcım oluşturabilecek her türlü hareketten kaçınılmalıdır. Telefonlar ise yalnızca yangın, yaralanma ve acil durumları bildirmek için kullanılmalıdır.

Sarsıntı Sonrasında Binayı Terk Edin

Deprem sona erdikten sonra güvenli şekilde elektrik, su ve doğal gaz vanalarını kapatın. Soba ve ısıtıcıları söndürün. Daha önce hazırlanan deprem çantasını yanınıza alarak binayı belirlenen tahliye yolundan terk edin.

En yakın toplanma alanına gidin ve hasarlı binalara kesinlikle geri dönmeyin. Büyük depremlerin ardından artçı sarsıntılar meydana gelebilir. Artçı depremler, ana depremde zarar gören yapıların çökmesine yol açabilir.

deprem - Marmara Bölge Gazetesi

Açık Alandaysanız Binalardan Uzaklaşın

Depreme dışarıda yakalandıysanız açık alanda kalın. Binalardan, dış duvarlardan, direklerden, ağaçlardan, enerji nakil hatlarından ve duvar diplerinden uzaklaşın.

Açık arazide çömelerek başınızı koruyun. Binalardan düşebilecek cam, sıva, baca ve beton parçalarına karşı dikkatli olun. Deniz kıyısında bulunuyorsanız kıyıdan uzaklaşarak yüksek ve güvenli bölgelere yönelin.

Kaya düşmesi veya toprak kayması riski bulunan yamaçların altında beklemeyin. Yer altındaki gaz, elektrik ve kanalizasyon hatlarının zarar görebileceğini göz önünde bulundurun.

Araç Kullanırken Güvenli Bir Yerde Durun

Araç kullanırken deprem meydana gelirse köprü, üst geçit, bina, ağaç, direk ve enerji hatlarından uzak güvenli bir noktaya sağa yanaşarak durun. Trafiği kapatmamaya özen gösterin.

Pencereleri kapalı tutun ve sarsıntı sona erene kadar araç içerisinde bekleyin. Deprem sonrasında zarar görmüş yolları, köprüleri, viyadükleri ve rampaları kullanmayın.

Metro veya trende bulunuyorsanız görevliler tarafından aksi belirtilmedikçe araçtan inmeyin. Sabit korkuluklara tutunun ve personelin talimatlarını takip edin.

depremm - Marmara Bölge Gazetesi

Enkaz Altında Kaldıysanız Bağırmayın

Enkaz altında kaldığınızda kibrit ve çakmak yakmayın. Gereksiz hareket ederek toz kaldırmayın. Ağzınızı ve burnunuzu bir mendil veya kıyafetle kapatın.

Yerinizin belirlenmesi için borulara veya duvarlara vurarak ses çıkarmaya çalışın. Islık çalmak da arama kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını kolaylaştırabilir. Bağırmayı son çare olarak kullanın. Sürekli bağırmak enerjinizin tükenmesine ve fazla miktarda toz yutmanıza neden olabilir.

HABER MERKEZİ