Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAÜN’den Karaciğer Yağlanmasına Dikkat Çeken Ulusal Ölçekli Çalışma

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Tıp Fakültesi akademisyenleri, Türkiye’nin dört bir yanından 20 farklı araştırma merkezinin iş birliğiyle karaciğer yağlanması hakkında farkındalık yaratmak amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. BAÜN Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ali Kırık ve Doç. Dr. Hacer Şen’in de yer aldığı ve toplamda 6.200 hastanın dahil edildiği bu çalışmada, karaciğer yağlanmasının diyabet hastalarının seyrinde yeterince detaylı değerlendirilmediği ortaya konuldu.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Tıp

“Metabolic Dysfunction-Associated Fatty Liver Disease and Fibrosis Status in Patients with Type 2 Diabetes Treated at Internal Medicine Clinics: Türkiye DAHUDER Awareness of Fatty Liver Disease (TR-DAFLD) Study” başlıklı çalışma, Ulusal Dahiliye Derneği iş birliği ve Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi koordinatörlüğünde yürütüldü.

Çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Kırık, karaciğer yağlanmasının genellikle masum bir durum olarak düşünüldüğünü, ancak karaciğer yetmezliğine yol açan iki büyük sebepten biri olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kırık, karaciğer yağlanmasının aslında bir bulgu değil, obezite ve diyabet gibi ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, hekimler başta olmak üzere herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

thumbnail 3 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Karaciğer Yağlanması ve Risk Faktörleri

Doç. Dr. Ali Kırık, ulusal ölçekte gerçekleştirilen çalışmada; diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve tansiyonu olan hastalarda karaciğer yağlanması riskinin çok yüksek olduğunu ve bu hastalarda ileri fibroz olarak adlandırılan kalıcı karaciğer hasarı ve buna bağlı siroz riskinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çalışmada, diyabetik hastaların büyük çoğunluğunda karaciğer yağlanmasının detaylı bir şekilde incelenmediği gözlemlendi.

Tedavi ve Sağlıklı Yaşamın Önemi

Karaciğer yağlanmasının tedavisi hakkında da konuşan Doç. Dr. Ali Kırık, sağlıklı yaşam ile karaciğerin kendini yenileyebileceğini belirtti. “Karaciğer vefalı bir organ. Bir yere kadar kendini yeniliyor. Ama kalıcı hasara gidince artık karaciğerin de yapabileceği bir şey kalmıyor. Bizim amacımız, bu hastaları siroza gitmeden erken evrede tespit edip, siroza yakalanmamalarını sağlamak,” dedi.

BAÜN’ün Çalışmadaki Rolü ve Hedefleri

Türkiye genelinden birçok farklı merkezin katıldığı çalışmada Balıkesir Üniversitesi’ni temsil etmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Doç. Dr. Ali Kırık, BAÜN Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı olarak obezite, diyabet ve karaciğer yağlanması konularında referans bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti. Kırık, klinik olarak bilginin üretimi, kullanımı ve yayılımı ile teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında sağlık hizmeti vererek Balıkesir’in, bölgenin ve ülkenin sağlık ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edeceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ