Balıkesir’de özel öğrencilerin tarımsal üretime katılımını artırmak için planlanan yeni program kapsamında seralarda incelemeler gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında seracılıkta yetiştirilen yeşilliklerin bakım süreçleri, üretim teknikleri ve öğrencilerin bu alanlarda nasıl etkin rol alabileceği üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Uygulamalı Eğitim İçin Hazırlıklar Başladı
Planlanan programın, öğrencilerin hem üretim adımlarını öğrenmesini hem de uygulama yaparak beceri kazanmasını sağlayacağı belirtildi. Seralarda yapılan incelemelerde marul, roka ve diğer yeşilliklerin yetiştirme koşulları ele alınarak bu alanların eğitim amaçlı kullanımına yönelik düzenlemeler değerlendirildi.
Ayrıca ilerleyen dönemde mantar yetiştiriciliği ve meyvecilik uygulamalarının da program kapsamına alınması hedefleniyor. Bu sayede öğrencilerin farklı üretim alanlarını tanıyarak çeşitli beceriler edinmesi amaçlanıyor.
“Tarımsal üretim kültürünü birlikte güçlendirmeyi önemsiyoruz”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, tarımsal eğitimin özel öğrenciler için önemli fırsatlar sunduğunu belirterek şunları söyledi: “Seracılık ve diğer üretim alanlarına yönelik hazırlıkları titizlikle sürdürüyoruz. Özel gereksinimli öğrencilerimizin tarımsal üretim kültürüne dokunmaları, hem sosyal gelişimlerini hem de becerilerini destekleyecek. Bu doğrultuda çalışmalara devam edeceğiz.”

Öğrenciler İçin Kapsayıcı Bir Üretim Modeli
Hazırlanan program ile özel öğrencilerin;
- Tohum ekimi,
- Bitki bakımı,
- Hasat süreci,
- Ürünlerin değerlendirilmesi
gibi üretimin her aşamasında yer alması planlanıyor. Bu kapsamlı yaklaşımın hem sosyal uyumu güçlendireceği hem de üretim kültürünü yaygınlaştıracağı ifade edildi.
Balıkesir’de Tarımsal Eğitimde Örnek Uygulama
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların, önümüzdeki dönemde genişletilerek daha fazla öğrenciyi içine alacak şekilde uygulanması bekleniyor. Program tamamlandığında özel öğrencilerin üretimle buluştuğu yeni bir tarımsal eğitim modeli Balıkesir’de hayata geçirilmiş olacak.
Ömer Faruk KARATOSUN
