Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde dün akşam saat 19.53’te meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından kent genelinde adeta seferberlik ilan edildi. İlk dakikalardan itibaren bölgeye yönlendirilen ekipler, hem arama-kurtarma hem de temel ihtiyaç desteği için yoğun mesaiye başladı.
Afet, özellikle Sındırgı merkez ve kırsal mahallelerde büyük hasara yol açtı. Alacaatlı köyünde 9, Gölcük’te 6 ve ilçe merkezinde 1 olmak üzere toplam 16 bina yıkıldı. Yapılan incelemelerde bu binalardan 11’inin boş ve metruk olduğu belirlendi. Deprem sonrası 250’nin üzerinde artçı sarsıntı kaydedilirken, bunlardan 10’unun büyüklüğü 4 ve üzerinde ölçüldü.
İlk belirlemelere göre, yıkılan binaların enkazından çıkarılan 1 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi hastaneye kaldırıldı. İl genelinde hastanelere başvuran depremzede sayısı 72’ye ulaştı.

192 Araç ve 516 Personel Sahada
Depremin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve çevre illerden gelen destek ekipleri bölgeye yönlendirildi. 192 araç ve 516 personelin görev aldığı çalışmalarda, itfaiye ekipleri enkaz kaldırma ve hasarlı binaların güvenli hale getirilmesi için aralıksız çalışıyor.
BASKİ ekipleri, Sındırgı ve çevresindeki 1400’den fazla içme suyu deposu ile 80 hizmet binasını kontrol ederek herhangi bir su sorunu olmadığını açıkladı. Depremden etkilenen evlerde oluşan patlak ve arızalara hızlıca müdahale ediliyor.

“Her Bir Hemşehrimiz Rahat Edinceye Dek Yanlarındayız”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, depremin ilk anından bu yana Sındırgı’da olduğunu belirterek, “192 araç ve 516 personelimizle sahadayız. Sağlık, gıda, barınma gibi tüm temel ihtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz. Her bir hemşehrimiz rahat edinceye dek yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Binlerce Kişiye Sıcak Yemek
Bölgeye sevk edilen mobil mutfak araçları ve Kent Lokantası tırı ile 5 binden fazla kişiye sıcak çorba, ekmek, simit ve poğaça ikram edildi. Ayrıca konserve yemek ve çeşitli gıda malzemeleri dağıtımı da devam ediyor. Sağlık ekipleri 3 ambulansla acil durumlara müdahale ederken, sahada 15 kişilik sağlık personeli nöbet tutuyor.

Hasar Tespit Çalışmaları Devam Ediyor
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi’ne bağlı uzman ekipler, hasarlı binalarda çatlak ve yapısal sorunları tespit etmek için sahada görev yapıyor. Ayrıca TÜBİTAK istasyonlarında artçıların büyüklüğü ve odak noktaları inceleniyor.
AFAD koordinesinde yürütülen çalışmalara çevre illerden de destek geldi. Kocaeli, İzmir, Muğla, Manisa, Bursa, Uşak, Simav ve Ezine belediyeleri ekipleriyle bölgeye katkı sundu.
Sındırgı’da hayatı olumsuz etkileyen deprem sonrası bölgede enkaz kaldırma, hasar tespiti ve yardım faaliyetleri aralıksız devam ediyor. Yetkililer, tüm çalışmaların vatandaşların güvenli şekilde yaşamlarına dönmesi için sürdürüldüğünü belirtiyor.
Havva ERTÜRK
