Lenfoma İçin Erken Tanı Önemli
Lenfomaların kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörlerinin lenfoma gelişme olasılığı ile ilişkili olduğu ifade edildi. Risk faktörleri arasında 50 yaş üstü kişiler, ailede lenfoma öyküsü, belirli kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bağışıklık sistemi, otoimmün hastalıklar, bazı enfeksiyonlar, obezite ve meme implantları gibi etkenler bulunuyor.
Uzm. Dr. Keskin, lenfomalar için henüz kabul edilmiş bir erken tarama yöntemi olmadığını, ancak boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde ağrısız lenf bezesi şişlikleri, nedeni açıklanamayan ateş, ani kilo kaybı, gece terlemeleri, halsizlik, ciltte kaşıntı gibi belirtilerin varlığı durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti.
Olağan Dışı Belirtilere Dikkat Edin
Sağlık Müdürü Keskin, “Vücudunuzda alışılmadık ve süreklilik gösteren değişiklikler fark ederseniz, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Bilinçli olun, sağlığınızı koruyun” diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu. Sağlıklı kalmanın önemine değinen Keskin, vatandaşları sağlıklarını ihmal etmemeye çağırdı.
HABER MERKEZİ