Asgari ücretin 2000 yılından bu yana nominal olarak yaklaşık yüzde 20 bin oranında arttığı belirtiliyor. Ancak bu artış, vatandaşın altına erişimini aynı ölçüde artırmaya yetmedi. Aynı dönemde çeyrek altının fiyatı yüzde 59 binin üzerinde yükselerek maaş artışını üçe katladı. Küresel piyasada ons altın fiyatı ise yüzde 1055 oranında yükselmiş durumda.
Altın fiyatlarının bu denli artmasındaki en önemli etkenlerden biri, döviz kurlarındaki sert yükseliş oldu. Özellikle dolar kurundaki artış, altının Türk Lirası bazında değerini büyük ölçüde yukarı çekti.
Asgari ücretle alınabilen çeyrek altın sayısı 2005 yılında 16 ile zirve yaparken, 2022’de bu sayı 4’ün altına kadar düştü. 2023 ve 2024 yıllarında sınırlı iyileşme görülse de 2025’in ilk çeyreğinde tablo değişmedi; bir asgari ücretli maaşıyla ancak 5 çeyrek altın alınabiliyor.
Çeyrek altın, Türkiye’de sadece yatırım aracı değil; aynı zamanda düğünlerin, özel günlerin ve hediyeleşmenin vazgeçilmez unsurlarından biri. Ancak son yıllarda yaşanan bu erime, halkın bu geleneksel tasarruf aracına ulaşımını da zorlaştırıyor. Maaşlar yükselse de, altının hızla değer kazanması, gerçek anlamda alım gücünü aşağı çekiyor.
HABER MERKEZİ