Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI), Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD ziyaretine denk gelen bir tarihte ABD Başkanı Donald Trump’a Türkiye’yi hedef alan bir mektup gönderdi. Mektupta, Ankara’nın F-35 programına geri dönüşü, S-400 hava savunma sistemi ve CAATSA yaptırımları gibi başlıklar yer aldı.
Yunan gazetesi Kathimerini’nin internet sitesinde yer alan haberde, Fidan’ın ABD’li mevkidaşı Marco Rubio ile yaptığı görüşme “Belirsizlik devam ediyor: Ankara’nın F-35 süreci” başlığıyla duyuruldu. Haberde, “Fidan, Rubio ile F-35 konusunu ve CAATSA yaptırımlarını tekrar gündeme getirdi. Ancak Trump’ın danışmanları kapalı kapılar ardında savaş uçağı satış sürecinin kolay ilerlemeyeceğine dair güvence veriyor” ifadeleri yer aldı.
Trump’a Üç Net Talep
AHI tarafından Trump’a gönderilen mektupta şu üç talep dikkat çekti:
- Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılmasına izin verecek herhangi bir adıma kesin şekilde karşı çıkılması,
- Türkiye’nin S-400 sistemini kaldırması yönünde teşviklerin sürdürülmesi,
- Türkiye’ye CAATSA yasası kapsamında uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karşı çıkılması.
Mektupta ayrıca, “Ankara S-400 sisteminden vazgeçse bile, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dâhil edilmesi kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.
İsrail Detayı Dikkat Çekti
Haberde, Trump yönetimiyle yakın ilişkileri bulunan İsrail’in de Türkiye’ye gelişmiş askeri teknoloji verilmesine karşı çıktığı belirtildi. İsrail’in ana argümanının, Suriye’deki gelişmelerle birlikte Türkiye’nin artık ‘İsrail ile sınır komşusu’ haline gelmiş olması ve bu durumun İsrail’in güvenliği açısından tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Trump Çözüm Peşinde mi?
Fox News ise Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan bir telefon görüşmesinin ardından, S-400 krizine dair uzlaşmacı bir çözüm arandığını iddia etti. Bu senaryolar arasında S-400 sisteminin bir kısmının sökülmesi ya da bir Amerikan üssüne taşınması gibi seçeneklerin değerlendirildiği belirtildi.
Tarihten Bir Not: 1974 Silah Ambargosu
1974’te Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından kurulan Amerikan Helenik Enstitüsü, aynı yıl ABD Kongresi’ne Türkiye’ye karşı silah ambargosu kararı aldırmayı başarmıştı. Enstitü, aynı dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik 25 milyon dolarlık bir yardım paketi başlatarak etkili bir lobi faaliyeti yürütmüştü.
HABER MERKEZİ