Gazeteci Anna Paraxina’nın haberine göre, iki ülke arasındaki tansiyon, Yunanistan’ın 21 Temmuz 2025’te Ege ve İyon denizlerinde iki yeni deniz parkı kurma kararı almasıyla tekrar alevlendi. Rus Turprom portalı, bu girişimin Ankara’nın sert tepkisini çektiğini belirterek, Türkiye’nin bu adımı “statükonun bozulması ve ihtilaflı bölgeler pahasına deniz yetki alanlarının genişletilmesi” olarak değerlendirdiğini aktardı.

Tarihsel Anlaşmazlıklar
Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz yetki alanı ve adalar konusundaki anlaşmazlıkların onlarca yıldır sürdüğünü hatırlatan Rus basını, bu gerilimlerin iki NATO üyesini defalarca kriz noktasına getirdiğini vurguladı. Özellikle Yunanistan’ın karasularını 12 deniz miline çıkarma isteğinin Türkiye tarafından “casus belli” (savaş sebebi) olarak görüldüğü ifade edildi.
Osmanlı’nın dağılmasından bu yana iki ülke, Lozan Antlaşması’ndan adaların askeri statüsüne, münhasır ekonomik bölgelerden balıkçılık haklarına kadar birçok konuda karşı karşıya geldi.

Stratejik Önemi Büyük
Haberde, deniz kaynakları ve turizmin stratejik değerinin altı çizildi. “Bölge kontrolü, sadece jeopolitik üstünlük değil; aynı zamanda turizm, balıkçılık ve doğal kaynakların çıkarılması açısından da büyük fırsatlar sunuyor” denildi.
Kıbrıs ve Doğu Akdeniz Gerilimi
Analizde, Kıbrıs meselesinin de Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde önemli bir gerginlik hattı oluşturduğu hatırlatıldı. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılması, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanı anlaşmaları ve hidrokarbon arama faaliyetlerinde aktif rol oynadığına dikkat çekildi.

Yunan Basınından Türkiye Hakkında Sert Yorumlar
Yunan medyasının Ankara’nın bölgesel politikalarını hedef alan yayınlar yaptığı, Türkiye’nin yükselişini “tehdit” olarak yansıtmaya çalıştığı belirtildi. Pentapostagma’da yer alan bir haberde ise Türkiye’nin Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Libya’daki hamlelerinin, Yunanistan’ın “hayati çıkarlarını tehdit ettiği” şeklinde yorumlandığı aktarıldı.
Son olarak, Ankara’nın Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da deniz alanlarını koruma planlarının Yunanistan’ı rahatsız ettiği, Türkiye’nin yalnızca deniz sınırlarında değil; askeri ve diplomatik sahada da güçlü adımlar attığının Yunan basını tarafından kabul edildiği ifade edildi.
HABER MERKEZİ
