Demir eksikliği anemisi, genellikle kadınlar arasında oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Ancak, hastalığın belirtileri zor fark edildiği için gözden kaçabilir. Sizde gün içerisinde kendinizi sürekli yorgun ve sinirli hissediyor, nefes darlığı gibi durumlarla sık karşılaşıyorsanız demir eksikliği anemisine yakalanmış olabilirsiniz. Bu semptomları göz ardı etmemek, hastalığa zamanında müdahale etmenizi ve genel sağlığınızı iyileştirmenizi mümkün kılar.
DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN BU KADAR YAYGIN?
2021’de The Journal of Nutrition’da yayımlanan bir çalışmaya göre, Amerikalı kadınlar gıda yoluyla yaklaşık %10, erkekler ise %7 daha az demir alıyor. Bu durum, kırmızı et tüketiminin azalması ve bitki bazlı protein kaynaklarına yönelimin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Modern tarım tekniklerinin geliştirilmesiyle, topraklardaki demir seviyesi düşürülmüş bundan dolayı da et, baklagiller ve kayısı gibi demir açısından zengin gıdalarda demir miktarı azalmıştır. Demir eksikliği riski demir takviyeli tahıl ürünlerini sınırlayan kişilerde sıkça görüldüğü gözlemlenmiştir.
PEKİ, KİMLER RİSK ALTINDA?
Demir eksikliği riski, özellikle demir ihtiyacı yüksek olan gruplarda artış gösterir. Özellikle kadınlar, çocuklar, vejetaryenler ve sık sık kan bağışı yapanlar arasında daha yaygın görülen bir hastalıktır.
Menopoz öncesi kadınlar, adet dönemleri sırasında kan kaybettikleri için, erkeklere göre iki kat daha fazla demire ihtiyaç duyarlar. Kadınların demir ihtiyacını artırırken, anemi riskini de yükseltir. Hamile kadınlar, bebeklerinin sağlıklı gelişimi için %50’den fazla ek demire ihtiyaç duyarlar. Bu durum, hem annelerin hem de bebeklerin demir ihtiyacını etkileyebilir. Aynı zamanda veganlar ve vejetaryenler, genellikle bitki kaynaklı demir (non-hem demir) tükettikleri için demir emiliminde zorluk yaşayabilirler. Demir eksikliği, Tedavi edilmezse, kalp sorunları ve hamilelikte risk artışı gibi komplikasyonlara yol açar.
BU BELİRTİLER SİZDE DE VARSA DİKKAT EDİN!
Demir eksikliği genellikle yavaş yavaş gelişir ve belirtileri hemen fark edilmeyebilir. Hafif eksiklik durumlarında, günlük yaşamı etkilemeden önce bazı belirtiler göz ardı edilebilir. İşte demir eksikliğinin belirtileri ;
1 . Sürekli Yorgunluk
Yorgunluk, hastalığın en yaygın belirtisidir. Demir eksikliği olan kişilerde,uyku sorunları, stres gibi etkenlerle karşılaşabilir ve ani yorgunluk değişimleri demir seviyesinin düştüğünü gösterir.
2 . Sürekli Üşümek
Demir, vücudun sıcaklık dengesini düzenleyen tiroid hormanları için gereklidir. Yeterli demir olmadığında, tiroid hormonları düzgün çalışmayabilir ve bu da ellerde ve ayaklarda sürekli bir soğukluk hissine neden olabilir.
3 . Nefes Darlığı
Demir, oksijenin vücutta taşınmasında kritik bir rol oynar. Eğer vücutta yeterince demir yoksa, bu durum nefes darlığı gibi sorunlara yol açabilir ve kardiyo aktivitelerinde zorlanmanıza neden olabilir.
4 . Saç Dökülmesi Ve Kırılganlıklar
Demir eksikliği, saç dökülmesi gibi önemli belirtiler de gösterebilir. Özellikle kadınlarda, saçların dökülmesi ve kırılganlık yaşanması, vücutta yeterli demir olmadığını işaret edebilir.
5 . Sinirlilik
Demir eksikliği olan kişilerde sinirlilik artabilir. Araştırmalara göre özellikle ergenlerde demir eksikliği olanların daha fazla sinirlilik yaşadığını gösterir.
6 . Enflamatuar Durumlar
Çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıklar, demirin vücudunuzda adeta kaybolmasına neden olabilir. Kronik inflamasyon, demir seviyelerini düşürerek, vücudumuzun bu hayati mineralden ne kadar uzak kaldığını gösteriyor.
7 . Depresyon
Demir, vücudunuzda sadece kan yapımında değil, aynı zamanda mutluluk hormonları olan serotonin ve dopaminin üretiminde de önemli bir rol oynar. Yeterli demir almadığınızda, ruh haliniz dengesizliğe girebilir.
Bu belirtilerin olduğu kişilerde illa demir eksikliği anemisi hastalığı var demek değildir. En yakın sağlık kuruluşuna gidip test yaptırmanız ve uzman tarafından teşhis konulması en doğrusu olacaktır.
Şefiye YILDIRIM