Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’den Stratejik Hamle

Türkiye’de konuşlandırılması uzun süredir tartışma konusu olan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin yerine geliştirilen HİSAR ailesi, uluslararası alanda ilgi görmeye devam ediyor. Endonezya’nın ardından bir Güney Asya ülkesi daha, kısa ve orta menzilli hava savunma ihtiyacı için Türkiye’nin yerli sistemlerini tercih etti.

Türkiye’de konuşlandırılması uzun süredir tartışma konusu olan Rus yapımı S-400

Savunma alanında yerli ve milli projeleriyle dikkat çeken Türkiye, son yıllarda geliştirdiği hava savunma çözümleriyle bölgesel ve küresel ölçekte öne çıkıyor. Güney Asya ülkeleri, hava savunma kapasitelerini artırmak amacıyla tercihini Türk savunma sanayii ürünlerinden yana kullanıyor.

flas gelisme turkiyeden yerli s 400u istediler 566354 - Marmara Bölge Gazetesi

Malezya’dan HİSAR Hamlesi

HİSAR-A ve HİSAR-O hava savunma sistemlerinin Endonezya’da aktif olarak kullanılmaya başlanmasının ardından bu kez Malezya, hava savunma altyapısını güçlendirmek için Türkiye ile iş birliğine yöneldi. Ortaya çıkan belgelere göre Kuala Lumpur yönetimi, kısa ve orta menzilli hava tehditlerine karşı çözüm olarak HİSAR sistemlerini seçti.

Malezya’nın bu tercihiyle birlikte, ülkenin hava savunma mimarisine Türkiye’nin geliştirdiği “Çelik Kubbe” konsepti kapsamında HİSAR sistemleri entegre edilmeye başlandı. Bu adımın, Malezya’nın hava sahası güvenliğini önemli ölçüde artırması bekleniyor.

flas gelisme turkiyeden yerli s 400u istediler a5e5f3 - Marmara Bölge Gazetesi

HİSAR-A Sisteminin Öne Çıkan Özellikleri

HİSAR-A sistemi, FNSS ACV-30 zırhlı araç şasisi üzerine konuşlandırılan dört adet dikey lançerden oluşuyor. Sistem bünyesinde bağımsız görev icrası için hava arama radarı, gündüz-gece görüş sağlayan termal kameralar, elektro-optik sensörler ve lazer arayıcı başlık yer alıyor.

Hedef tespit, teşhis ve takip kabiliyetine sahip olan HİSAR-A, dost-düşman ayrımı yapabiliyor. Üst komuta kontrol unsurlarıyla entegre çalışabilen sistem, aynı anda birden fazla hedefe angajman sağlayabiliyor.

  • Hedef takip menzili: 25 kilometre ve üzeri
  • Hedef önleme menzili: 2 – 15 kilometre

flas gelisme turkiyeden yerli s 400u istediler 6ae422 - Marmara Bölge Gazetesi

HİSAR-O ile Orta Menzilde Güçlü Savunma

HİSAR-O sistemi ise daha geniş bir hava savunma şemsiyesi sunuyor. Dağıtık ve esnek mimarisi sayesinde hedef tespit, sınıflandırma, teşhis, takip ve atış kontrol görevlerini otonom olarak yerine getirebiliyor.

Sistem, batarya ve tabur seviyesinde hava savunma görevleri icra edebiliyor. Tabur yapısında; atış kontrol merkezi, radar, üç füze bataryası, haberleşme altyapısı ve destek unsurları bulunuyor.

  • Hedef takip menzili: 40–60 kilometre
  • Eş zamanlı takip edilen hedef sayısı: 60

flas gelisme turkiyeden yerli s 400u istediler c5c3f6 - Marmara Bölge Gazetesi

HİSAR-O, Link-1, Link-11B, Link-16 ve JREAP veri linkleri üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm komuta kontrol unsurlarıyla entegre çalışabiliyor. Bu sayede sistem, hava resmini anlık olarak oluşturarak otomatik hedef takibi ve angajman gerçekleştirebiliyor.

Türk Savunma Sanayii Küresel Arenada Güçleniyor

Malezya’nın da HİSAR sistemlerine yönelmesiyle birlikte, Türkiye’nin yerli hava savunma çözümleri küresel pazarda daha güçlü bir konuma ulaştı. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde farklı ülkelerden de benzer taleplerin gelmesinin sürpriz olmayacağını değerlendiriyor.

flas gelisme turkiyeden yerli s 400u istediler 85571f - Marmara Bölge Gazetesi

HABER MERKEZİ