İşsizlik Oranı Kadınlarda Daha Yüksek
TÜİK verilerine göre, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,1 seviyesinde ölçülürken, kadınlarda yüzde 11,8 olarak tahmin edildi. İşsizliğin kadınlar arasında daha yüksek seyretmesi, işgücüne katılım konusunda cinsiyetler arası farkın devam ettiğini ortaya koyuyor.
İstihdam Artarken İşgücüne Katılım da Yükseldi
İstihdam edilen kişi sayısı, 2024 yılında 988 bin kişi artarak 32 milyon 620 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 49,5 seviyesine yükseldi.
- Erkeklerde istihdam oranı: %66,9
- Kadınlarda istihdam oranı: %32,5
Öte yandan, işgücüne katılma oranı yüzde 54,2 olarak ölçülürken, bu oran erkeklerde yüzde 72,0, kadınlarda ise yüzde 36,8 oldu.
Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Yüzde 16,3
Genç nüfusun (15-24 yaş arası) işsizlik oranı, bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak yüzde 16,3 seviyesine düştü. Ancak bu oran, kadınlarda daha yüksek seyrediyor:
- Genç erkeklerde işsizlik oranı: %13,1
- Genç kadınlarda işsizlik oranı: %22,3
Atıl İşgücü Oranı Yükseldi
İşsizlik oranındaki düşüşe rağmen atıl işgücü oranı, yani işsizler, zamana bağlı eksik istihdam ve potansiyel işgücü toplamı 3,9 puan artarak yüzde 26,7 seviyesine yükseldi.
Buna göre:
Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin oranı: %18,1
İşsiz ve potansiyel işgücünün birleşik oranı: %18,4
İşgücü Piyasasında Çelişkili Tablo
Türkiye’de işsizlik oranı düşüş gösterirken, atıl işgücü oranındaki yükseliş dikkat çekiyor. İstihdamdaki artış olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de işgücüne katılımın düşük kalması ve özellikle kadın işsizlik oranlarının yüksek olması, ekonomik büyümenin işgücü piyasasına yansıması konusunda soru işaretleri yaratıyor.
HABER MERKEZİ