Trump, Venezuela’nın son dönemde attığı adımları “barış arayışının bir göstergesi” olarak nitelendirerek, çok sayıda siyasi tutuklunun serbest bırakılmasının önemli ve akıllıca bir jest olduğunu vurguladı. Bu gelişmenin iki ülke arasındaki diyaloğu güçlendirdiğini ifade etti.
Enerji İş Birliği Vurgusu
ABD Başkanı Trump, açıklamasında ABD ve Venezuela’nın özellikle petrol ve doğal gaz altyapılarının yeniden inşası konusunda yakın iş birliği içinde çalıştığını dile getirdi. Trump, bu altyapıların “çok daha büyük, daha iyi ve daha modern” bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiğini belirtti.
Bu iş birliği sürecinin, askeri müdahaleye gerek kalmayacak bir noktaya ulaştığını söyleyen Trump, daha önce gündemde olan ikinci saldırı dalgasını bu nedenle iptal ettiğini ifade etti.
Güvenlik Önlemleri Devam Ediyor
Trump, saldırı planının iptal edilmesine rağmen güvenlik ve emniyet amacıyla bölgedeki tüm gemilerin mevcut konumlarını koruyacağını da açıkladı. Bu durum, askeri varlığın tamamen geri çekilmediğini ancak operasyonel sürecin askıya alındığını gösterdi.
100 Milyar Dolarlık Yatırım Mesajı
Açıklamasında dikkat çeken bir diğer başlık ise enerji yatırımları oldu. Trump, büyük petrol şirketleri tarafından Venezuela’ya en az 100 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirterek, bu konunun detaylarını görüşmek üzere Beyaz Saray’da yetkililerle bir araya geleceğini duyurdu.
İHA
