Balıkesir’de hayvancılık sektörünün geliştirilmesi, damızlık hayvan varlığının artırılması ve aile işletmelerinin güçlendirilmesi amacıyla önemli bir proje hayata geçiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulanacak “Bir Sürü Olsun” Projesi için başvurular 4 Kasım 2026 tarihinde başladı.
Proje kapsamında Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından temin edilecek gebe etçi ırk dişi hayvanlar ile damızlık erkek hayvanlar, belirlenen şartları taşıyan yetiştiricilere tahsis edilecek. Balıkesirli üreticiler, başvurularını 13 Kasım 2026 tarihine kadar gerçekleştirebilecek.
YETİŞTİRİCİLERE 48 HAYVANA KADAR TAHSİS İMKÂNI
Proje kapsamında hayvan tahsisleri 16 başlık gruplar hâlinde gerçekleştirilecek. Her grupta 15 gebe etçi ırk dişi hayvan ve 1 damızlık erkek hayvan bulunacak.
Yetiştiriciler, işletmelerinin durumuna ve belirlenen şartlara göre 1 ila 3 grup arasında talepte bulunabilecek. Böylece uygun bulunan üreticiler, en fazla 48 baş hayvan için başvuru yapabilecek.
Uygulamayla özellikle küçükbaş hayvancılık yapan aile işletmelerinin üretim kapasitelerinin artırılması, damızlık hayvan sayısının çoğaltılması ve kırsal ekonominin desteklenmesi hedefleniyor.

KADIN VE GENÇ YETİŞTİRİCİLERE ÖNCELİK VERİLECEK
Başvuruların değerlendirilmesinde belirlenen öncelik kriterleri dikkate alınacak. Kadın ve genç yetiştiriciler, aile işletmeleri ve hâlihazırda faaliyet gösteren işletmeler değerlendirme sürecinde öncelikli gruplar arasında yer alacak.
Projenin özellikle kırsal bölgelerde hayvancılıkla geçimini sağlayan ailelerin ekonomik faaliyetlerine katkı sunması ve yeni üreticilerin sektöre katılımını teşvik etmesi amaçlanıyor.
İL MÜDÜRÜ DÜZGÜN’DEN ÜRETİCİLERE ÇAĞRI
Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, proje hakkında açıklamalarda bulunarak Balıkesirli yetiştiricileri başvuru yapmaya davet etti.
Düzgün, “Ülkemiz genelinde uygulanacak bu önemli destekten Balıkesirli yetiştiricilerimizin de faydalanmasını arzu ediyoruz. Hayvancılıkla uğraşan, başvuru şartlarını taşıyan tüm üreticilerimizi bu fırsatı değerlendirmeye ve başvurularını zamanında yapmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Balıkesir’in hayvancılık alanındaki potansiyelinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Düzgün, “Üreten, büyüyen ve güçlenen bir Balıkesir için üreticilerimizin her zaman yanındayız” dedi.

BAŞVURULAR 13 KASIM’DA SONA ERECEK
“Bir Sürü Olsun” Projesi'nden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin başvurularını işletmelerinin bulunduğu yerdeki İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapması gerekiyor.
Başvuru ve değerlendirme takvimi ise şöyle:
- 4–13 Kasım 2026: Başvuruların alınması
- 18–19 Kasım 2026: Askı ve itiraz süreci
- 30 Kasım 2026: Asil ve yedek listelerin açıklanması
Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, projeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin başvuru şartları ve gerekli belgeler hakkında ayrıntılı bilgi almak için bağlı bulundukları ilçe müdürlüklerine müracaat edebileceklerini bildirdi.
Hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak sürdürüldüğü Balıkesir’de projenin, damızlık hayvan varlığının artırılmasına ve kırsal üretimin güçlendirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Büşranur AKDAĞ





