Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nihan Merve Kuşdoğan

ÖTÜKEN

Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Türk tarihinde pek çok önemli olay, pek çok önemli olgu var. Kimi zaman savaşlar, kimi zaman fetihler, kimi zaman da şehirler, bu köklü tarihe yön veren unsurlar arasında. Şüphesiz, köklü Türk tarihi incelendiğinde öne çıkan şehirlerin başında ise Ötüken geliyor! Ancak görkemli dağların ve uçsuz bucaksız ormanların çevrelediği bu şehir, Türk kültürü için alelade bir yerleşim yeri değil. Ötüken, Türklerin ilk ve kadim, kutsal başkenti. Türklerin kadim ve ilk başkenti olan Ötüken, Türk kültüründeki en önemli şehirler arasında yer alıyor.

Şehrin Göktürkler ve Uygurlar başta olmak üzere çok sayıda Türk devletine başkentlik yaptığı biliniyor. Tarihi kaynaklara göre Ötüken, etrafı görkemli dağlarla ve uçsuz bucaksız ormanlarla çevrili, son derece korunaklı bir şehir. Ötüken şehri, Çin kaynaklarında Ötüken Dağı olarak ifade ediliyor. Eski Türkler ise bölge için Ötüken Ormanı ifadesini kullanıyor.

Bazı uzmanlara göre şehrin, çok sayıda Türk devleti tarafından başkent olarak kullanılmasının nedenlerinden biri de bu korunaklı yapısı. Bununla birlikte başta Orhun ve Selenge ırmakları olmak üzere bölgede yer alan su kaynakları ve verimli topraklar, bölgeyi tüm Orta Asya’daki en ideal yaşam alanlarından biri haline getiriyor. Yani bu kadim şehir, fiziksel koşulları itibarıyla son derece stratejik ve kıymetli bir bölgede yer alıyor. Ancak Ötüken’in Türk kültürü içerisinde önemli bir yer edinmesine sebep olan unsurlar bunlarla sınırlı değil.

Türklerin ilk ve kadim başkenti, eski Türk inancında kutsal kabul ediliyor! Ötüken’i binlerce yıl önceki Türkler için kutsal hale getiren pek çok sebep var. Her şeyden önce Ötüken, eski Türklerin inanışında Toprak Ana’ya verilen isimlerden biri. Üstelik şehrin dağlar ve ormanlarla çevrili olması da kutsal olarak kabul edilmesine neden olan diğer unsurlar arasında bulunuyor. Çünkü Türklerin eski inanç sisteminde, hem ormanlar hem de dağlar son derece önemli ve kutsal kabul ediliyor. Ötüken’e atfedilen kutsallık, Orhun Yazıtları’nda da net bir şekilde görülüyor.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER