MEUS’un temelinde, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren bir algoritma bulunduğunu belirten Bakan Özhaseki, bu algoritma sayesinde orman yangını çıkma riski bulunan bölgelerin anlık olarak belirlenerek ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldığını ve gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığını dile getirdi.
Özhaseki, MEUS’un saatlik olarak takip edilen veriler doğrultusunda yangın tehlikesine karşı önceden tedbir alınmasına olanak sağladığını belirterek, “MEUS, sayısal hava tahmin modelinden alınan verileri kullanarak ülkemiz için gelecek 3 günü kapsayan orman yangını tehlike haritalarını saatlik olarak hazırlıyor. Bu haritalarda rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık ve nem gibi önemli bilgiler yer alıyor ve tehlike oranları yüzde olarak sınıflandırılıp Türkiye haritası üzerinde renklendiriliyor.” şeklinde konuştu.
Özhaseki, MEUS’un orman sahasını 7/24 tarayarak anlık olarak takip edip risk analizi yaptığını ve bu sayede yeşil vatanı korumaya devam ettiklerini ifade ederek, her türlü imkanı kullanarak orman yangınlarıyla etkin bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hakan Doğan ise yaz mevsiminin artan sıcaklıklarıyla birlikte yangın riskinin artabileceğini belirterek, MEUS’un geniş alanlara yayılması muhtemel yangınlarla ilgili planlamalarda büyük önem arz ettiğini vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü’nün MEUS’u etkin bir şekilde kullandığını ve elde edilen verilerin anlık olarak paylaşıldığını dile getiren Doğan, bu sistemin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir araç olduğunu belirtti. Haber Merkezi