Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu dönemlerde mantarların bollaşması ile birlikte artış gösteriyor. Mantar tüketiminde dikkat edilmesi durumlar olduğunu söyleyen Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, “Üretim-tüketim zincirinin her aşamasında tarladan-sofraya kadar besin güvenliğinin sağlanması, besin kirliliği yoluyla sağlığın bozulmasının önlenmesinin başlıca koşuludur. Ancak bazı mantarları satın alırken ya da doğadan toplarken dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bilindiği üzere mantar, zehirli olduğunda insan yaşamında çok büyük olumsuz etkilere neden olabilir hatta sonuç ölüme kadar varabilir” dedi.
“BALIKESİR’DE ÇOK SAYIDA MANTAR ÇEŞİDİ VAR”
İl genelinde pek çok farklı mantar çeşidi bulunduğunu söyleyen Keskin, “Balıkesir kırsalında doğada kendiliğinden yetişen çok sayıda mantar görülmektedir. Doğadan toplanan mantarların bilinçsizce tüketilmesi mantar zehirlenmelerine yol açmaktadır. Mantar zehirlenmelerinde klinik belirtilerin ortaya çıkış süresi, mantarın içerdiği toksinin türüne göre değişmektedir. Erken bulgu verenler (ilk 6 saat) ve geç bulgu verenler (6 saatten fazla) olmak üzere 2 gruba ayrılır. Zehirlenmelerin yüzde 98’i erken bulgu ve yüzde 2’si geç bulgu verir” ifadelerini kullandı.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Mantar zehirlenmelerinde erken belirtileri açıklayan Müdür Keskin, “Mantar zehirlenmelerinde ilk iki saatten sonra sersemlik, uykuya meyil, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat, terleme ve nabızda artış gibi belirtiler görülmektedir. Geç belirtiler ise 6 saatin sonunda ortaya çıkar. Bu zaman diliminde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ortaya çıkar” dedi.
“SONUÇ ÖLÜME KADAR GİDEBİLİR”
Mantar zehirlenmelerinin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, “Mantar zehirlenmelerinde belirtilerin görülmesiyle birlikte mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu durum ciddiye alınmadığında sonuç koma ve ölüm olabilir. Zehirlenmeler hakkında 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden (UZEM) bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğada yetişen mantarlar yerine bandrollü, son tüketim tarihi üzerinde yazan ve ambalajları bozulmamış kültür mantarları tercih edilmelidir. Doğal ortamda yetişen zehirli mantarların taze formlarının yanında pişirilmiş, kurutulmuş ve konserve formlarının da zehirli olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
MANTARLARLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Halk arasında söyleyenen ama doğruluğu kanıtlanmamış iddiaların dikkate alınmaması gerektiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Keskin, “Mantarlarla alakalı olarak halk arasında ilmî değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır. ‘Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir’ gibi inanışlar doğru değildir” ifadelerini kullandı. Burcu DEMİR