İzmir’in Konak ilçesine bağlı Göztepe semtinde yaşanan olay, özellikle yalnız yaşayan vatandaşları hedef alan yeni bir dolandırıcılık yöntemini gözler önüne serdi. Kapı kapı dolaşarak “manda yoğurdu satıyoruz” diyen bir şahsın, yaşlı kadınların güvenini kazanarak evlerine girdiği belirlendi. Şüphelinin, yıllardır bilinen “tırnakçılık” yöntemini modernize ederek kullandığı tespit edildi.
Güvenlik kamerası görüntülerinde, dolandırıcının eve girdikten sonra satıcı görünümüyle rahat tavırlar sergilediği, yaşlı kadınlarla uzun süre sohbet ederek güven sağladığı görülüyor.

Bakıcıyı Mutfakta Oyalayıp Yaşlı Kadını Yalnız Bıraktı
Dolandırıcının en dikkat çeken yöntemi ise evde bulunan bakıcı ya da yardımcıyı “kap getirin, yoğurdu ona koyayım” diyerek mutfağa yönlendirmesi oldu. Bu sayede evde yalnız kalan yaşlı kadının dikkatini dağıtan şahıs, kısa sürede harekete geçti.
Görüntülerde, şüphelinin yaşlı kadının çantasını açtığı, içinde bulunan paraları ustalıkla aldığı ve cebinden çıkardığı küçük meblağdaki banknotları sanki kadının kendi parasıymış gibi gösterdiği açıkça görülüyor. Ardından kadının cebinde bulunan daha yüksek miktardaki paralara yönelen şüpheli, saniyeler içinde paraları alarak evden ayrılıyor.
Aynı Yöntemle Birden Fazla Apartmanı Dolaştı
Mahalle sakinlerinin ifadelerine göre dolandırıcı, yalnızca tek bir apartmanı değil, Göztepe semtindeki birçok binayı dolaşarak aynı yöntemi defalarca uyguladı. Özellikle yaşlıların yaşadığı apartmanları hedef alan şahsın bölgede düzenli olarak görüldüğü belirtildi.
Bazı vatandaşlar, şüphelinin “satış yapmak için geldim” diyerek kapıları çaldığını, kişilerin tereddüt ettiğini fark eden şahsın hemen ikna edici bir söyleme geçtiğini söyledi. Olayın kısa sürede yayılması üzerine mahalleli, durumu polise bildirdi.

Polis Ekipleri Güvenlik Kameralarından Tespit Etti
İhbar üzerine hızlı bir çalışma başlatan Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, apartmanların güvenlik kamerası kayıtlarını tek tek inceleyerek şüphelinin kimliğini tespit etti. Kamera görüntülerinde yüzü net şekilde görülen dolandırıcı, kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.
Yetkililer, şüphelinin “tırnakçılık”, “dolandırıcılık” ve “hırsızlık” suçlarından kaydının bulunduğunu belirtirken, bölgedeki diğer mağdurların da ifade verebilmesi için çalışma yürütüldüğü aktarıldı. Emniyet birimleri, yaşlı vatandaşların bu tür durumlarda kapıya gelen kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarı yaptı.
Tırnakçılık Tekniği Yeniden Gündemde
“Tırnakçılık” olarak bilinen yöntem, özellikle paranın el değiştirdiği anlarda dikkat dağıtarak paranın bir kısmını gizlice çalma eylemi olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, son dönemde bu yöntemin farklı dolandırıcılık biçimleriyle birleştirilerek yeniden yaygınlaştığını belirtiyor.
Şüphelinin de hem satış bahanesini kullanması hem de mağdurların güvenini kazanması, yöntemin tehlikesini daha da artırdı. Olayın ardından yaşlı vatandaşlar, apartman sakinleri ve site yönetimleri arasında ek güvenlik önlemleri alınması gerektiği yönünde görüşler oluştu.

Mağdur Sayısının Artabileceğinden Endişe Ediliyor
Şüphelinin gözaltına alınması mahallede bir rahatlama oluştursa da polis ekipleri, şahsın farklı ilçelerde de benzer yöntemle dolandırıcılık yapmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Bu kapsamda çevre ilçelerden gelen ihbarlar değerlendiriliyor.
Yetkililer, “Manda yoğurdu, bal, zeytin, bez ya da temizlik ürünü satışı” bahanesiyle kapıya gelen kişilere karşı vatandaşların tetikte olması gerektiğini vurguladı.
İHA
