Kamuoyunun yakından takip ettiği olayla ilgili olarak Köfteci Yusuf yetkilileri, numune alma işlemlerinde ve analiz süreçlerinde birçok usulsüzlük ve teknik hata yapıldığını iddia ederek, bu hataların analiz sonuçlarını yanlış yönlendirmiş olabileceğini ifade etti. Şirket yetkilileri, Bakanlık tarafından yapılan bu işlemler nedeniyle gerçeğin yansımasının mümkün olmadığını belirtti.
Köfteci Yusuf’tan Yapılan Açıklama:
“Ürünlerimizde kesinlikle domuz eti kullanılmamıştır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan numunelerde ortaya çıkan olumsuz analiz sonuçları, normal prosedüre aykırı bir şekilde tarafımıza geç bildirilmiştir. 15 Şubat 2024 tarihinde Ankara Çankaya’daki bir şubemizden alınan döner numunesine ilişkin analiz sonucu 27 Şubat 2024’te açıklanmıştır. Benzer şekilde, 29 Şubat 2024’te Etimesgut’taki bir şubemizden alınan köfte numunesine dair sonuç da 7 Mart 2024’te açıklanmıştır. Ne yazık ki, numune alma işlemleri esnasında ne çiğ ne de pişmiş üründen ‘şahit numune’ alınmamıştır. Şahit numune alınmış olsaydı, numunelerin gerçeklik ve doğruluğu daha net bir şekilde ortaya konulabilirdi.”
Şirket yetkilileri ayrıca, firmanın tek merkezde üretim yapması nedeniyle tüm şubelere aynı ürünlerin dağıtıldığını ve dolayısıyla olumsuz bir durumun sadece bir şubeyle sınırlı kalmayacağını, diğer şubelerde de benzer sonuçların ortaya çıkması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, şüpheli numunelerin hangi aşamada domuz eti ile temas etmiş olabileceğinin net olarak tespit edilemediği ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi için denetimlerde kamera kayıtlarının da incelenmesi gerektiği ifade edildi.
“Şirketimize Kumpas Kuruldu”
Köfteci Yusuf, yapılan işlemlerde birçok teknik hata yapıldığını ve bu hataların analiz sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırdığını belirtti. “Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde üretim tesisimizde herhangi bir olumsuz sonuç tespit edilmemiştir. Hijyen ve diğer uygunluk koşullarının tamamına uygun olduğumuz Bakanlık tarafından da onaylanmıştır. Dolayısıyla iddialar asılsızdır ve ürünlerimizin böyle bir duruma maruz kalması mümkün değildir” açıklamasını yaptı.
Firmanın açıklamasında ayrıca, bu durumun kötü niyetli kişilerin eylemleri sonucunda ya da analiz testlerinde oluşan bulaşı nedenleriyle ortaya çıkmış olabileceği değerlendirildi ve hukuki süreçlerin titizlikle devam ettiği belirtildi.
“Analiz Sonuçlarını Hızlı Bir Şekilde Öğrenemedik”
Şirket, Bakanlığın analiz sonuçlarını hızlı bir şekilde bildirmediği ve bu durumun firma olarak süreçte izlenebilirliği sağlamayı zorlaştırdığı iddiasında bulundu. Şirket yetkilileri, “Analiz sonuçları tarafımıza geç bildirildiği için bu olumsuz sonucun nedenini net olarak tespit edememekteyiz. Ancak firmamızın böyle bir durum yaşaması mümkün değildir ve yaşananların altında kötü niyetli kişilerin eylemleri veya analiz süreçlerinde yapılan yanlışlıklar yatmaktadır” söylemlerinde bulundu.
“Hukuki Sürecin Sonunu Bekliyoruz”
Yapılan açıklamanın devamında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İlçe Tarım Müdürlüklerinin üretim tesislerinde yaptığı denetimlerde herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmadığı vurgulanırken, ürünlerin güvenilirliği konusunda Bakanlık raporlarına da dikkat çekildi. Şirket, hukuki sürecin sonlanmasının ardından daha detaylı bir bilgilendirme yapılacağını ve yaşanan durumu tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Ömer Faruk ALA