Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İngiltere, Almanya ve Fransa’dan ABD’ye Rest Gibi Hamle!

ABD’nin NATO’dan çekilme ihtimali Avrupa’yı harekete geçirdi. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler, savunma yükünü kendi omuzlarına alacak tarihi bir dönüşüm için düğmeye bastı.

ABD'nin NATO'dan çekilme ihtimali Avrupa’yı harekete geçirdi. İngiltere, Fransa ve

Avrupa’da, ABD’nin NATO’dan çekilme ihtimali karşısında ciddi bir endişe hakim. İngiliz Financial Times gazetesinin ortaya koyduğu bilgilere göre, Avrupa’nın en büyük askeri güçleri, kıtanın güvenliğini ABD’ye daha az bağımlı hâle getirmek için yeni bir savunma planı üzerinde çalışıyor.

İngiltere, Fransa, Almanya ve İskandinav ülkeleri gibi önde gelen Avrupa devletleri, şu an gayri resmi ancak yapılandırılmış görüşmeler yürütüyor. Hedef, mali ve askeri yükün Avrupa başkentlerine kaydırılacağı uzun vadeli bir plan hazırlamak ve bu planı Haziran ayında Lahey’de yapılacak olan NATO zirvesinden önce ABD’ye sunmak.

TRUMP’IN TUTUMU ENDİŞE YARATTI

Planın arka planında ise eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilme ihtimali ve geçmişte NATO’dan çekilme yönündeki sert açıklamaları yatıyor. Trump’ın Avrupa’daki askeri varlığı azaltabileceği ve transatlantik ittifakı zayıflatabileceği endişesi, kıtadaki savunma politikalarının yönünü değiştirmeye başladı.

NATO USA - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

5 İLA 10 YILLIK BİR GEÇİŞ PLANI

Yetkililere göre ABD’nin nükleer caydırıcılığı hariç tutulmak kaydıyla, Avrupa’nın savunma kabiliyetini ABD seviyesine yaklaştırmak için 5 ila 10 yıllık bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu süreçte Avrupa ülkeleri, savunma harcamalarını artırarak bağımsız askeri yeteneklerini geliştirmeye odaklanacak.

Planın içeriğinde, ABD’ye Avrupa’nın kendi güvenliğini daha fazla üstleneceğine dair net ve bağlayıcı taahhütler yer alacak. Böylece Washington’un dikkatini Asya-Pasifik bölgesine çevirmesi ve Avrupa’daki yükünü gönüllü biçimde devretmesi hedefleniyor.

“BU ÇOK BÜYÜK BİR GÖREV”

Görüşmelere katılan Avrupalı bir yetkili, sürecin kolay olmayacağını belirterek şunları söyledi:
“Harcamaları artırmak elimizdeki tek koz: yük paylaşımını değiştirmek ve ABD’ye bağımlılıktan uzaklaşmak. Bu görüşmelere başlıyoruz ama bu o kadar büyük bir görev ki, pek çok kişi bu büyüklük karşısında şaşkınlık yaşıyor.”

Halihazırda Avrupa’da 80 bin asker bulunduran ABD, kıta savunmasına en çok kaynak ayıran ülke konumunda. Ayrıca ABD; nükleer caydırıcılık, hava ve deniz gücü, üs altyapısı gibi birçok alanda Avrupalı müttefiklerinin sahip olmadığı kapasitelere sahip.

HABER MERKEZİ