Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Haber Servisi

GRAVES HASTALIĞI

Sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Özellikle tiroid hormonunun etkilenmesini en aza indirmek için bazı konulara dikkat edilmelidir. Vücudun en önemli bölgelerinden biri olan ve kişinin enerjisinden metabolizma hızının ayarlanmasına kadar birçok kritik işleve sahip olan tiroid hormonunun sağlıksız bir şekilde çalışması birtakım hastalıklara neden olur. Örneğin tiroid hormonunun olması gerekenden daha fazla çalışması bireyin vücudunda çeşitli olumsuzlara yol açar ve bu durum günlük yaşamı olumsuz etkiler. Graves hastalığı, tiroid hormonunun fazla çalışmasına neden olan otoimmün bir hastalık olarak bilinir ve bir hipertiroid çeşididir. Tedavi edilmediği takdirdi ciddi sonuçlara yol açma potansiyeline sahiptir.

Graves hastalığı, tiroid hormonunun salgılanmasını sağlayan tiroid bezlerinin aşırı üretimine yani aşırı aktif tiroide neden olan otoimmün bozukluktur. Graves hastalığı, en yaygın hipertiroidizm türüdür. Tiroid hormonları vücudun enerjiyi kullanma şeklini kontrol ettiği için, vücuttaki neredeyse her organı, hatta kalbin atış şeklini dahi etkiler. Graves hastalığı aşırı aktif bir tiroide neden olduğu için kalp de dahil olmak üzere kemik sağlığı ve kaslarda da problem çıkmasına neden olabilir.

Graves hastalığında, bağışıklık sistemi tiroid hücrelerine bağlanan tiroid uyarıcı immünoglobulin (TSI) olarak bilinen bir antikor üretir. Tiroid stimule edici immünglobulin(TSI), hipofiz bezinde yapılan ve tiroide ne kadar tiroid hormonu yapacağını söyleyen bir hormon olan tiroid uyarıcı hormon (TSH) gibi davranır. Bu da TSI’nin tiroidinizin çok fazla tiroid hormonu yapmasına neden olur.

Stres, virüs enfeksiyonları ve hamilelik yanı sıra çölyak, vitiligo ve tip 1 diyabet gibi bağışıklık sisteminizi etkileyen otoimmün hastalıklarının bulunması bağışıklık sisteminin tiroid hormonuna saldırmasına neden olan sebepler arasında yer alabilir. Zira graves hastalığında bağışıklık sistemi tiroid bezinize saldırır, bu da vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu üretmesine neden olur ki bu da vücutta işlevlerin hızlanmasına neden olur.

Tek bir nedene bağlı olmayan graves hastalığı, hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenerek oluşabilmektedir Hipertiroidin bir çeşidi sayılan graves hastalığı tiroid hormonunu etkilemesinin yanı sıra diğer organlarda da hasar meydana getirebileceği için tedavisi oldukça önem arz etmektedir.

Graves hastalığı çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Kişinin vücut enerjisi, metabolizma hızı ve daha birçok konuda etkin bir rol üstlenen tiroid hormonunun aktif çalışması nedeniyle kalp sorunları başta olmak üzere graves hastalığında ortaya çıkan belirtiler şunlardır: Graves hastalığında kalp atışı hızlanır ya da düzensizleşir. Titreme ve kas zayıflığı olur. Bağırsak hareketlerinde artış meydana gelir. Tiroid bezinin büyümesi ile guatr ortaya çıkar. İştah kaybı olmaksızın kilo kaybı yaşanır. Terleme ve ısı hassasiyetinin yanı sıra adet döngüsünün bozulması, uykusuzluk, saç dökülmesi, kas zayıflığı ve gözlerde şişlik görülür. Kaygı ve sinirlilik de olur. Graves hastalığı teşhisinde doktor genetik faktörü tespit edebilmek ailede hastalığa yakalanan olup olmadığını sorar. Ardından süreç fiziki muayene ile devam eder. Fiziki muayene sonrası graves hastalığını tespit edebilmek için bazı tıbbi test ve görüntülemeler yapılır. Tiroid kan testleri, vücuttaki tiroid hormonu seviyesini ve tiroid uyarıcı hormonları olan TSH miktarlarını kontrol eder. Düşük TSH seviyesi, tiroid bezinin çok fazla hormon ürettiğinin göstergesidir. Tiroid antikor kan testleri, farkli tipte olan otoimmün tiroid koşullarının tamamlanmasına yardım eder. Graves hastalığı ile bağlantılı iki tip antikor olan TSI ve TBII’yı içerir.

Ağızdan alınan radyoaktif iyot aracılığıyla tiroidin ne kadar radyoaktif iyot emdiği kontrol edilir. Yüksek seviyede çıkan iyot emilimi, graves hastalığının habercisi olabilir. Uygulanan tedavi yöntemleriyle birlikte graves hastalığı 1 yıl içinde iyileşme özelliğine sahiptir. Graves hastalığı, tiroid hormonunun yanı sıra kalp, kemik sağlığı ve diğer organları da olumsuz etkileyebildiği için kalp atışında hızlanma ve ritim bozukluğu meydana getirebilir. Graves hastalığı tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

SERLAN TATOĞLU

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER