Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fransız, İngiliz ve Türk Askerleri Ukrayna İçin Hazır!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin Rusya-Ukrayna Savaşı için sunduğu 28 maddelik barış planına ilişkin yaptığı açıklamada, barışın sağlanması halinde Fransız, İngiliz ve Türk askerlerinin Ukrayna’da eğitim ve güvenlik operasyonları için göreve hazır bulunduğunu söyledi. Macron, bu personelin Kiev ve Odessa gibi cephe gerisindeki bölgelere konuşlandırılmasının planlandığını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin Rusya-Ukrayna Savaşı için sunduğu 28

Fransız basınına konuşan Macron, Rusya’nın Avrupa’ya yönelik artan tehditleri nedeniyle savunma politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, ülkenin stratejik hazırlık seviyesinin yükseltilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. ABD tarafından sunulan barış planını “doğru yönde atılmış bir adım” olarak nitelendiren Macron, planın müzakere edilmesi gerektiğini ve mevcut hâliyle Avrupa çıkarlarını tam olarak yansıtmadığını söyledi.

Barışın Ukrayna’nın teslimiyeti anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Macron, “Barış istiyoruz ancak bu barış fiilen teslimiyet anlamına gelmemeli” ifadelerini kullandı. Washington yönetimiyle planın yeniden şekillendirilmesine yönelik bir girişimleri olmadığını da belirtti.

“Ukrayna ordusuna sınırlandırma getirilemez”

Cenevre’de yürütülen barış görüşmelerine değinen Macron, olası bir anlaşma sonrası Ukrayna’nın önceliğinin ordusunu yeniden güçlendirmek olacağını dile getirdi. Macron, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin personel sayısının sınırlandırılmasına karşı çıktıklarını belirterek, “Bu güçlü ordu, Ukrayna ve Avrupa için ilk güvenlik garantisidir. Herhangi bir sınırlandırma getirmemeliyiz” dedi.

Macron, Avrupa ülkelerine Rusya karşısında “zayıflık işareti göstermeme” çağrısı yaparak, Fransa’nın önceliğinin ulusal güvenlik olduğunu söyledi.

AW586588 01 - Marmara Bölge Gazetesi

“Fransız, İngiliz ve Türk askerleri göreve hazır”

Barışın sağlanması durumunda Gönüllüler Koalisyonu kapsamında askeri personelin Kiev ve Odessa gibi bölgelerde konuşlandırılabileceğini aktaran Macron, “Fransız, İngiliz ve Türk askerleri bölgedeki eğitim ve güvenlik operasyonları için hazır bulunuyor” dedi. Yaklaşık 20 ülkenin kara, hava ve deniz desteği konusunda prensipte mutabık olduğunu da sözlerine ekledi.

Macron, konuşlandırılacak güçlerin cephe hattında yer almayacağını, operasyonların komşu ülkelerin hava sahasından yürütülecek güvenlik mekanizmalarıyla destekleneceğini söyledi. “Hiçbir zaman cephe hattında olmayı planlamadık. Fransız halkının paniğe kapılmasına gerek yok; cepheye asker göndermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Gençlerimizi Ukrayna’ya göndermeyeceğiz”

Fransa’da gündem olan gönüllü askerlik programıyla ilgili de konuşan Macron, gençlerin Ukrayna’ya gönderileceği iddialarını kesin bir dille reddederek, “Gençlerimizi Ukrayna’ya göndermek gibi bir niyetimiz yok. Bu yanlış anlaşılmayı tamamen ortadan kaldırmak istiyorum” dedi. Programın, gençlerin orduyu tanımasını amaçlayan gönüllü bir sistem olacağını ve zorunluluk taşımadığını söyledi.

“Rusya hibrit saldırılar yürütüyor”

Rusya’nın Avrupa’ya yönelik siber saldırılar ve hava ihlalleri gibi hibrit operasyonlar yürüttüğünü belirten Macron, Avrupa ülkelerinin daha koordineli bir güvenlik stratejisine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Dondurulmuş Rus varlıklarına ilişkin kararın ise Avrupa tarafından verileceğini aktardı.

Konuşmasının sonunda ülkenin ekonomik ve siyasi tartışmalarına değinen Macron, Ulusal Meclis’in uzlaşı kültürüyle hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Fransa, bazılarının söylediğinden çok daha güçlüdür. Ülkeyi ortak akılla ilerletmeye devam edeceğiz” dedi.

İHA