Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhammed Recep Akan

ERGENCE KONUŞABİLMEK (ERGENLİK NASIL BİR DÖNEMDİR)

Ergenlik herşeyden önce bir geçiş dönemidir, çocukluktan yetişkinliğe geçilen bir kriz dönemini temsil eder ve her kriz dönemi gibi sancılı, zor ve çatışmalı yaşanır.

Çocukluk bedeninden, çocukluk döneminin haz alma biçimlerinden sıyrılıp çocuksul inanç ve beklentileri terk edip, her gün değişen, başkalaşan yeni bir bedenle karşı karşıya kaldığımız, yetişkinlerin haz alma biçimi olan genital cinselliği keşfettiğimiz ve bu keşifleri hem merak, hem korku, hem heyecan hem de kaygıyla deneyimlediğimiz bir kabuk değiştirme sürecidir.

Büyüyen, gelişen, serpilen ve cinselleşen bir bedenin varlığını bir yandan tüm

 

gücüyle hissedip bir yandan da tüm bu dönüşümlerle nasıl başa çıkabileceğimizi çok da bilmediğimiz, bu yüzden de sıklıkla yalpaladığımız, sakarlaştığımız bir zaman diliminden bahsediyoruz.

Ergenlik dönemini hazırlayan bu bedensel dönüşümler de ergeni aynı zamanda hem ruhsal hem de sosyal düzlemlerde kadınlık ve erkeklik cinsel kimliklerini oluşturmaya zorluyor.

Bu anlamda da ergenlik, sıradan bir gelişim evresi olmaktan çok öznelliğin yeniden kazanıldığı, çocukluk dönemi kazanımlarının ve düşlemlerinin ziyaret edilip, elden geçirildiği, yeniden kurgulandığı ve deyim yerindeyse yepyeni bir baskıya sunulmaya hazırlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bu dönemi sağlıklı atlatmak için neler  gerekiyor? Ergen çocuğumuza karşı nasıl bir yaklaşım sergilememiz etkili olacaktır?

 

Ergenler bu dönemde yaşadığı rol karmaşalarına yeni özdeşimler kurarak çözüm bulabiliyor.

Bunlar sanat, spor, siyaset, bilim, medya gibi çeşitli alanlardan olabilir. Meslek arayışlarının bu dönemde ne kadar gündemde olduğunu biliyoruz. Ergenler, ebeveynlerinin onlara tayin ettikleri ödev ve sorumlulukların dışında, kendi öznel ilgi alanlarını oluşturmaya çalışıyorlar. Onları bu keşif sürecinde desteklemek, kendi sorularını ve cevaplarını üretmeleri için yüreklendirmek gerekiyor.

 

Dayatmak yerine, yaralanabilecekleri, feyz alabilecekleri kaynakları, kişileri, yerleri, alanları, etkinlikleri “işaret etmek” bu süreci daha az ıstıraplı atlatabilmenin güzel ve makul bir yolu. Unutulmaması gereken en önemli şey!!! Düne kadar her şeyini bildiğiniz, tamamen kontrolünüzde olduğunu hissettiğiniz çocuğunuz artık sizden bağımsız hareket etme isteği duymakta ve bağımsızlığını kazanmak yolunda yaşamdaki ilk adımlarını atmaktadır.

Bu dönemde sizinle kuracağı ilişki tarzı açısından, daha önce kurmuş olduğunuz sağlıklı ilişkilerin meyvelerini yeme dönemi olarak ta bahsedebiliriz. Tek yapmanız gereken kendisini içten bir şekilde dinlemek ve ihtiyaç duyduğu anda yanında bulunmak. Sağlıklı ilişkiler diliyorum…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER