Emeklilere ÖTV muafiyetiyle araç alınmasını öngören düzenleme henüz yasalaşmadı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz tarafından hazırlanan teklif, TBMM Başkanlığı’na sunulmuş olsa da Genel Kurul’da kabul edilmedi ve Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Yani şu an için emeklilere ÖTV’siz araç verilmesine ilişkin yürürlükte bir uygulama bulunmuyor.
Her Emekliyi KapsamıyorTeklifin en dikkat çeken detaylarından biri ise kapsamı. İddiaların aksine düzenleme tüm emeklileri kapsamıyor.
Taslak metne göre yalnızca:
- Bağ-Kur (4/1-b) emeklileri
- Esnaf ve sanatkâr statüsünde olan emekliler bu haktan yararlanabilecek.
SSK ve memur emeklilerinin ise genel olarak kapsam dışında kaldığı belirtiliyor.
Şartlar Neler Olacak?Teklifin yasalaşması halinde uygulanması planlanan bazı şartlar da dikkat çekiyor:
- Hak bir defaya mahsus olacak
- Araç alımı, emeklilikten sonraki 5 yıl içinde yapılabilecek
- Alınacak araç binek otomobil olacak
- Araç 5 yıl boyunca satılamayacak veya devredilemeyecek
- Erken satış durumunda ÖTV ve faizi geri alınacak
Ayrıca bazı özel durumlarda (deprem, kaza gibi) yeniden hak tanınabileceği de konuşulan detaylar arasında yer alıyor.
Bekleyiş SürüyorTeklifin yasalaşması için öncelikle TBMM’de kabul edilmesi ve ardından Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Bu süreç tamamlanmadan herhangi bir başvuru ya da uygulama söz konusu olmayacak.
Haber Merkezi





