Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Bakır

EDEBİYATTA REALİZM AKIMI

Edebiyatın başarılı temsilcileri kendi dünya görüşlerine ve edebi stillerine yönelik akımları daima takip etmişlerdir. Özellikle “Araba Sevdası”, “Mai ve Siyah” ile “Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban” adlı eserinde realizm akımının yansımasını görmek mümkün. Realizm, romantizmi akımına karşı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Realizmin diğer bilinen adı ise, sanatta gerçekçiliktir. Auguste Comte’un pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması ile ortaya çıkan gerçekçilik akımının adı realizimdir. Realizm akımı ile birlikte toplum gerçekleri ile toplumsal duygular ve romantizm yer değiştirerek hikaye ve öykülerde realizm yer almaya başlamıştır. Toplumsal tabakalaşma realizme temel oluşturmuştur.

Realizim, hayattaki tüm gerçekliği gözler önüne süren bir edebiyat akımıdır. Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür. Realizim akımı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır.

Romantizm akımının aşırı duygusallığı realizm akımı ile birlikte nesnellik kazanmıştır. Realizm akımı, toplumsal sorunları tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Roman ve hikayelerde de olayların ve tasvirlerin olduğundan daha güzel gösterilmesine tepki gösterilerek realizm akımı ile tüm gerçeklerin olduğu gibi yansıtılması amaçlanmıştır.

Augusto Comte’un pozitivizm düşüncesine karşı geliştirilen realizmin kurucusu Gustave Falubert’dir. Bu akım 19, uy. Avrupa’sının toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatından önemli ölçüde etkilenmiştir. 1839 yılında ortaya çıkan bu akım; toplum, saray ve saray yaşantılarını, dini konuları, seçkin kişilerin portrelerini sanatçıların eserlerinde olduğundan daha güzel gösterme çabasına karşı çıkar. Realizm akımında tüm gerçekliklerin olduğu gibi yansıtılması amaçlanıyor.

Realizmin amacı, sanatı, klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmaktır. Çağdaş eşerler üreterek konularını toplumsal sınıflar arasında seçmeyi amaçlar. Realizmin asıl amacı, günlük yaşamın ve toplumsal sınıfların bilimsel bir nesnellikle incelenmesi ve bir bilim insanının klinik bulguları gibi nesnel bir bakış açısı ile ortaya koymayı amaçlar. Realizm akımının ki başlıca temsilcileri; Coutbert, Millet, Balzac, Tolstoy ve Daumier’dir. Balzac ve Tolstoy’un eserlerinde bu akımın örnekleri rahatlıkla görülebilir.

*Realizm akımı, gerçekleri her şeyin üzerinde tutar.

*Realizmin hakim olduğu eserlerde toplum gerçekleri her zaman ön plandadır.

*Realizim akımında sanatçılar, objektif ve ön yargısızdır. Dolayısı ile doğa ve olaylar olduğu gibi yansıtılır.

*Realizmin hakim olduğu eserlerde öyküleme değil betimleme yöntemi kullanılır.

*Toplumun tüm, gerçek kişileri eserlere yansıtılır. Bu eserlerde hiçbir şey tamamen iyi ya da kötüdür.

*Realizmin akımının en önemli amacı, tüm yaşananları nesnellikle ortaya çıkartmaktır. Bu eserlerde okuyucuyu eğitmek ya da ona nasihat vermek gibi bir amaç gütmezler.

*Süsten ve abartıdan kaçınılır. Biçimde kusursuzluk amaçlanmıştır.

*Realizm etkisini roman ve hikayelerde gösterir.

Realizm akımı, dünyada ilk olarak 19. Yüzyılın ikinci yarısının sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. 19. Yüzyılda sanayi devriminin oluşması ile buharlı makinelerin icat edilmesi, demir yolları ve fabrikalar gibi icatlar oluşturulmuştur. Bu dönemde çeşitli deneyler ve laboratuvar araştırmaları yapılmış olup bunun sonucunda da toplumsal sınıflar ortaya çıkmaya başladı. Toplumsal sınıfların oluşmasının sonucunda alt tabakalardakilerin ekonomik sıkıntıları göze çarpmaya başladı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER