Fransa'nın savunma sanayisindeki lider kuruluşlarından Naval Group, büyük bir siber saldırının hedefi oldu. İddialara göre, nükleer denizaltılara ait son derece hassas bilgilerin de yer aldığı 1 terabaytlık veri çalındı ve internet ortamına sızdırıldı.
Savunma Teknolojilerinde Alarm ZilleriFransa'nın stratejik savunma projelerinde kritik rol üstlenen Naval Group, eşi benzeri görülmemiş bir siber güvenlik kriziyle karşı karşıya. “Neferpitou” takma adlı bir hacker, şirketin sistemlerine sızarak 1 terabaytlık veri arşivini ele geçirdiğini öne sürdü. Sızdırılan dosyalar arasında nükleer saldırı denizaltılarında kullanılan STORM silah sistemine ait yazılım parçaları, altyapı rehberleri, gizli yazışmalar ve 2006’dan 2024’e uzanan teknik belgeler bulunduğu iddia ediliyor.
İlk Veri Sızıntısı 13 GB Oldu
Saldırgan, Naval Group’tan doğrudan iletişim talep ederek şirkete 72 saat süre verdi. Bu sürenin dolmasının ardından ilk olarak 13 GB’lık bir veri paketini internette yayınladı. Ardından 6 GB’lık ikinci bir dosya daha paylaştı. Paylaşılan içerikler arasında, STORM silah sisteminin yazılım kodlarına ait olduğu iddia edilen belgeler özellikle dikkat çekti.
Şirketten İlk Açıklama: "İtibar Operasyonu"Naval Group tarafından yapılan açıklamada, hacker ile hiçbir temas kurulmadığı ve herhangi bir fidye talebinin söz konusu olmadığı ifade edildi. İç güvenlik birimleri, sızdırılan bazı belgelerin şirkete ait olduğunu doğrularken, bunların doğrudan “gizli savunma sınıfında” olmadığını ve sistemlere derinlemesine bir sızma yaşanmadığını belirtti. Bu nedenle olay, şirket nezdinde “itibar hedefli bir operasyon” olarak değerlendirildi.
Gözler Rus Hacker Grubu NoName057(16)’ya ÇevrildiFransız basını ve uluslararası siber güvenlik çevreleri, olayın arkasında Rusya merkezli NoName057(16) adlı siber korsan grubunun olabileceğini değerlendiriyor. Aynı grup, kısa süre önce Naval Group sistemlerine erişim sağladıklarını öne sürmüştü. Ancak resmi makamlar, son yaşanan sızıntıyla bu grup arasında doğrudan bir bağlantı kurulamadığını açıkladı.
DRSD ve ANSSI Harekete Geçti
Fransa Savunma İstihbarat ve Güvenlik Direktörlüğü (DRSD) ile Ulusal Siber Güvenlik Ajansı ANSSI, Naval Group ile yakın temas halinde olayın etkilerini araştırıyor. 2024 yılı itibarıyla Fransız savunma sanayisine yönelik siber saldırılarda ciddi bir artış yaşandığını belirten DRSD yetkilileri, bu olayın ulusal güvenlik açısından oluşturabileceği risklerin analiz edildiğini vurguladı.
Küresel Yansımalar BekleniyorNaval Group gibi dünya çapında askeri projelere imza atan bir kurumun hedef alınması, sadece Fransa değil NATO ülkeleri nezdinde de yankı uyandırabilir. Şirketin stratejik ortaklıkları ve kritik savunma teknolojileri göz önüne alındığında, sızdırılan bilgilerin üçüncü tarafların eline geçmesi durumunda küresel güvenlik dengelerinde kırılganlık oluşabileceği değerlendiriliyor.
HABER MERKEZİ





