Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAŞKAN KULA, İŞ DÜNYASININ BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, katıldığı televizyon programında seçim sonrası ekonomik değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasının eflasyonun düşmesi beklentisi içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Kula, “Seçim atmosferi bitti. Artık gündemimiz ekonomi” dedi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı

Ece Mağat’ın sunumuyla ekranlara gelen “İş Dünyası” adlı programda canlı yayına konuk olan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, ISO Türkiye İmalat PMI rakamlarındaki düşüşten, merkez bankası faiz artışından ve nitelikli istihdam arayışından bahsetti. Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte gündemlerinde ekonomi olduğunu söyleyen Kula, “istikrarının oluşması için enflasyonun önce kontrol altına alınması gerekiyor. Ondan sonra da düşüşe geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada bu para politikasının devam ederek, hızlı bir şekilde yapısal reformları gerçekleştireceklerini söyledi. İş dünyasının da önünü görmesi ve yatırımlara devam ettirmesi gerekiyor” dedi.

“EKONOMİK GÖSTERGELER ÇOK FAZLA DEĞİŞMEZ”

Seçim sonrası ekonomik değerlendirmelerde bulunan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Seçimlerin ülkemiz ve milletimiz için hayırlısı olmasını diliyorum. Yeni seçilen belediye başkanlarına görevlerinde başarılar temenni ediyorum. İş dünyasında böyle bir seçim beklentisi vardı. Seçimden sonra beklenti oluştu. Ancak bu yerel seçimdi. Genel seçim değildi. Ekonomik göstergelerin de çok fazla değişeceğini düşünmüyorum. Bu koşullarda farklı bir durum olmadığını görüyoruz. Bizler toplum olarak seçim reaksiyonu gösteriz. Seçim sonrası itibariyle de artık uzun bir süre seçimin olmadığı döneme girdik. Geçen seneki genel seçimler ve bu sene gerçekleşen yerel seçimlerle bir süreci tamamladık. Seçim atmosferini geride bıraktık” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMİ ARTTIRARAK İSTİHDAMI GELİŞTİRMELİYİZ”

Fiyat istikrarının oluşması gerektiğini söyleyen kula, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da açıklama yaptı. Artık önümüzdeki 4 yıllık süreçte iş dünyası olarak önümüze bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Ekonominin düzelmesiyle ilgili yapılacak adımları konuşmalıyız. İş dünyasının en büyük beklentilerinden bir tanesi enflasyonla mücadele. Çünkü fiyat istikrarının oluşması için enflasyonun önce kontrol altına alınması gerekiyor. Ondan sonra da düşüşe geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada bu para politikasının devam ederek, hızlı bir şekilde yapısal reformları gerçekleştireceklerini söyledi. İş dünyasının da önünü görmesi ve yatırımlara devam ettirmesi gerekiyor. Bu süreçte üretimi arttırmalıyız. İstihdamı daha fazla geliştirmeliyiz ki bu ekonomik koşulları hızlı bir şekilde geçelim.

“ENFLASYON DÜŞERSE EKONOMİK BÜYÜME ARTAR”

Ekonomide ikinci çeyrek beklentisinden bahseden Başkan Kula, “İkinci çeyrekte PMI endeksi geldi. Bir miktar düşüş var. Açıkçası bu ileriki süreçte nasıl olacak görmek lazım. Ben üçüncü çeyrekten itibaren artık enflasyonun da kontrol altına alınıp yavaş yavaş düşmeye başlamasını bekliyorum. Çünkü bu iş dünyası açısından sürdürülebilir bir durum değil. Enflasyonun düşmeye başlamasıyla büyüme rakamları da iyileşecektir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET DÜZENLEMESİ HASSAS BİR KONU”

Emekli maaş zamları ve asgari ücret zamlarının yapıldığı dönemin hassas olduğuna değinen Başkan Kula, “Gerçekten bu çok hassas bir konu. Daha önceki dönemlerde de, asgari ücret açıklaması oluyordu. Asgari ücret düzenlemelerinden işçi de işveren de memnun olmalı. Düzenlemeler buna göre yapılmalı. Süreç Haziran ayında netleşecektir. Parametrelere bakılıp böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olursa mutlaka iş verenler ve sendikalar karşılıklı oturarak onu belli bir noktaya getireceklerdir. Ancak enflasyona etkisinin ne olacağı da konuşuluyor. Çalışanların da geçim sıkıntısı olmadan yaşayabilecekleri bir gelirleri olması onların da en doğal hakkı. Bir taraftan da ihracatçılarımıza bakıyorum. İhracatçılar da işçi maliyetlerinin yüksek olduğu dönemlerde sıkıntı yaşıyorlar. Dolayısıyla dünyayla rekabet anlamında zorlandığımız sektörlerin başında da tekstil geliyor” dedi.

“NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SAYISI AZALIYOR”

Vasıflı çalışan bulmakta firmaların zorluk çektiğini söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Vasıflı, nitelikli iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Mutlaka mesleki eğitimle ilgili çalışmalar yapmalıyız. Bir tarafta işsizlik var. Diğer taraftan işveren de nitelikli iş gücü bulmakta zorlanıyor. Burada kişiye göre iş değil de işe göre personel yetiştirmeliyiz. Bu da uzun soluklu bir mesleki eğitim reformu olacak. Çünkü bunu bugün yaptığımız bir sistem değişikliği ile hemen sonucunu almamız mümkün değil. Uzun bir sürece ihtiyacımız var. Maalesef bazı sektörlerde üyelerimiz kalifiye personel bulmakta zorlanıyorlar” şeklinde konuştu. Haber Merkezi