Türkiye genelinde zeytin ağaçlarını tehdit eden Halkalı Leke Hastalığı, üreticileri tedirgin ediyor. Şu an Ege, Akdeniz ve Marmara’daki pek çok ilde görülen bu mantar kaynaklı hastalığın Balıkesir’deki zeytinliklere de sıçrama riski yüksek.
Zeytinde kaliteyi ve verimi düşüren Halkalı Leke Hastalığı, özellikle ilkbahar ve sonbaharda nemli havaların etkisiyle yayılıyor. Yapraklarda halka şeklinde lekeler oluşturarak zamanla sararma ve yaprak dökümüne neden olan hastalık, Spilocaea oleaginea adlı bir mantar nedeniyle ortaya çıkıyor.
Balıkesir’de risk kapıda
Balıkesir’de henüz yoğun bir vaka bildirilmemiş olsa da, bölgedeki üreticiler uyarıldı. Hastalığın yayılma hızı ve etkilediği alanların genişliği göz önüne alındığında, Edremit Körfezi başta olmak üzere Ayvalık, Burhaniye, Havran ve Gömeç’teki zeytinlikler tehdit altında.
Uzmanlar ne öneriyor?
Uzmanlar, özellikle sık dikilmiş ve havasız kalan zeytinliklerde riskin daha yüksek olduğunu belirterek şu uyarılarda bulunuyor:
- Ağaçlar mutlaka budanmalı, hava sirkülasyonu sağlanmalı.
- Hasta yaprak ve sürgünler toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalı.
- Ekim-kasım aylarında ve ilkbaharda, bakırlı ilaçlarla koruyucu mücadele yapılmalı.
Verim kaybı yaşanabilir
Müdahale edilmediği takdirde, halkalı leke hastalığı ağaçların zayıflamasına, meyve veriminin düşmesine ve ekonomik kayıplara yol açabiliyor. Üreticilerin kendi başına ilaçlama yapmaktansa, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçerek uygun zaman ve ilaç konusunda bilgi almaları tavsiye ediliyor.
Şefiye YILDIRIM