Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkesir’de Su Krizi: 500 Liralık Kullanıma 1100 Liralık Fatura!

Eskiden Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan Balıkesir, bugün en pahalı suyu kullanan ilk 4 şehir arasına girdi. 500 liralık kullanıma 1100 lira fatura kesilmesi, atık su, vergi ve belediye paylarıyla şişen faturalar halkı isyan ettirdi. Sürekli su kesintileri tarım ve hayvancılığı durma noktasına getirirken, çiftçi de tüketici de “Harcadığımızın iki katını ödüyoruz” diyerek tepki gösteriyor. Mahkeme süreçleri, artan maliyetler ve belirsizlik derken, su artık Balıkesir’de sadece musluktan değil cüzdandan da akıyor.

Eskiden Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan Balıkesir, bugün en pahalı

Balıkesir’de son dönemde hem içme suyunda hem de tarımsal sulamada yapılan zamlar, şehri adeta kaynattı. Sadece oranlar değil, tartışmalar da büyüdü. Mahkemeye taşınan süreçler, iptaller, yeniden yürürlüğe giren kararlar derken, vatandaş da üretici de ne yapacağını bilemez hale geldi.

Eskiden Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan illerinden biri olan Balıkesir, bugün Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan ilk 4 şehir arasında yer alıyor. Bu değişim, hem hanelerde hem de tarlada hayatı zorlaştırıyor.

Faturalar Üç Katına Çıktı

BASKİ’nin yeni tarifeleriyle birlikte konutlarda içme suyuna yaklaşık %65 zam yapıldı.

  • 10 tona kadar kullanım 31,58 TL
  • 10-20 ton arası 47,37 TL
  • 20 ton üzeri ise 63,16 TL

oldu. Daha önce ayda 200-300 lira civarında gelen faturalar, bugün 500 liralık kullanımda 1100 lirayı buluyor. Kalabalık aileler ve yaz aylarında artan tüketim, bu yükü daha da ağırlaştırıyor.

Evinize ve ofisinize Bu Cicekleri Alin Havanizi Temizleyin 82 - Marmara Bölge Gazetesi

Kullanım Bedeli Bir, Ek Kalemler İki Katı

Vatandaşların en çok şikâyet ettiği nokta, suyun gerçek kullanım bedelinin dışında eklenen kalemler.

  • Atık su bedeli,
  • Çevre temizlik vergisi,
  • Belediye hizmet payları

derken, 500 liralık su tüketimi faturaya 1100 lira olarak yansıyor. Yani vatandaş, harcadığı suyun iki katını, bazen daha fazlasını ödüyor.

Bir vatandaş tepkisini şöyle dile getirdi: “Musluktan akan suya 500 lira veriyorum, ama faturada 1100 lira çıkıyor. Bu nasıl adalet? Harcadığımızın bedelini değil, fazlasını ödüyoruz.”

Hukuki Karmaşa ve Değişen Tarifeler

AK Parti’nin başvurusu sonrası İdare Mahkemesi, zamların yürütmesini durdurarak fiyatları 17,36 TL’ye çekmişti. Ancak üst mahkeme kararı bozdu ve zamlı tarifeler yeniden yürürlüğe girdi. Şimdi Balıkesir halkı, her ay değişen faturalarla şaşkın bir bekleyiş içinde.

Vatandaşlar, “Bir ay başka, öteki ay başka fiyat. Hangisine inanacağımızı şaşırdık” diyerek tepki gösteriyor.

su kesintisi musluk getty 1490212 - Marmara Bölge Gazetesi

Kırsalda Su Kesintileri Hayatı Durdurdu

Sorun sadece fiyatlarla sınırlı değil. Kırsal mahallelerde ve köylerde yaşanan sürekli su kesintileri, halkın tarım ve hayvancılık yapmasını neredeyse imkânsız hale getirdi. Susuzluktan dolayı ekinler kuruyor, hayvanların bakımı aksıyor. Vatandaş, “Hem fatura ödüyoruz, hem de günlerce susuz kalıyoruz” diyerek sitem ediyor.

Üstelik şebekede yaşanan arıza ve patlakların bedeli de doğrudan vatandaşın faturasına yansıtılıyor. Halk, “Belediyenin hatasını bize ödetiyorlar” diyerek BASKİ’ye sert tepki gösteriyor.

Tarımsal Sulama Artık Ücretsiz Değil

En büyük kırılma tarımsal sulamada yaşandı. Daha önce çiftçiye ücretsiz sağlanan su, artık tamamen ücretli hale getirildi. Gübre, mazot, işçilik maliyetleriyle zaten zorlanan üreticiye bir de sulama yükü eklendi. Bu karar, ekin verimini doğrudan etkilerken, çiftçilerin maliyetlerini katladı.

Bir üretici şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “Eskiden en azından sulama ücretsizdi, şimdi tarlayı sulamak için bile borca girmek zorundayız. Bu şartlarda tarım yapmak imkânsız hale geldi.”

musluk su depo 1543867 - Marmara Bölge Gazetesi

Gerekçeler ve Tepkiler

Yetkililer, artan enerji maliyetlerini ve altyapı giderlerini gerekçe gösteriyor. Su pompalarının çalıştırılmasında kullanılan elektrik bedelinin katlandığı belirtiliyor. Ancak vatandaşın aklındaki soru değişmiyor: “Tasarruf yapıyoruz da, bu yükü neden hep biz çekiyoruz?

Balıkesir’de Su Artık Cüzdandan Akıyor

Görünen o ki, Balıkesir’de su artık sadece musluktan değil, cüzdanlardan da akıyor. İçme suyu faturaları haneleri zorlarken, tarımsal sulama bedelleri çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor. Mahkeme kararlarının yarattığı belirsizlik, ek kalemlerle şişen faturalar ve sık sık yaşanan kesintiler de cabası.

Vatandaşın beklentisi ise net: Adaletli bir fiyatlandırma, altyapı sorunlarının çözülmesi ve tarımsal üretimin desteklenmesi. Eğer bu yönde adımlar atılmazsa, Balıkesir’deki su tartışmalarının yankısı önümüzdeki aylarda daha da büyüyecek gibi görünüyor.

Ömer Faruk KARATOSUN