Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKRAN YÖNELİMİ

• Akran yönelimli çocuklar

• Akran yönelimli çocuklar daha kırılgandır

• Akran yönelimli çocuklar kendilerini strese karşı koruyan doğal kalkanlarını kaybeder

• Akran yönelimli çocuklar diğer çocukların duyarsız etkileşimlerine karşı daha duyarlı olur

• Akranlar kırılganlığın dışavurumlarını alay konusu yapar ve suistimal eder

• Akran ilişkileri tabiatı gereği özgüvenden yoksundur

Bağlanma beş yaşındaki bir çocuğu nasıl korur?

Ahmet yerel mahalli ligde futbol oynamak istiyordu. Antrenmanların ilk gününde, kendinden biraz daha büyük bazı çocuklar onu rahatsız eden bazı davranışlarda bulunmuştu. Diğer çocukların alaycı bir tavırla oğluna sataştığını duyan baba, birden korumacı bir baba ayıya dönüşüp. Tam diğer zorba çocuklara ayar vermeye niyetlenmişken Ahmet’in kendini ezdirmemek için onlarla yüzleştiğini fark etti. Ahmet dik durmuş, ellerini beline koymuştu ve göğsünü mümkün olduğunca kabartarak onlara, “Ben küçük bir aptal değilim! Babam iyi bir futbolcu olduğumu söylüyor” diye söyledi ve aralarındaki sürtüşme o anda sona erdi. Ahmet’in babasının kendisi hakkında ne düşündüğüne ilişkin fikirleri onu babasının müdahalesinden daha etkili bir şekilde korumuş oldu. Babasının onun hakkındaki düşünceleri akranlarının düşüncelerinden daha ağır basmıştı.

Yapılan araştırmalar yetişkinlerde güçlü bağlar kurmalarının çocuklara, hatta ergenlik çağı boyunca gençlere en iyi korumayı sağladığını açıkça göstermektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan 90 bin ergenin katılım gösterdiği bir araştırmanın sonucuna göre: Ebeveynleriyle güçlü duygusal bağlar kurmuş ergenlerin alkol ve uyuşturucu bağımlısı olma, intihara teşebbüs etme, saldırgan davranışlar sergileme veya erken yaşta cinsel deneyimler yaşama ihtimallerinin çok daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Her türlü ilişkinin bozulma olasılığı olsa da ebeveynler olarak çocuklarımıza birbirlerine tabiatları gereği veremedikleri şeyi vermeye çalışırız: Bizi memnun etmelerine veya kendimizi iyi hissetmemizi sağlamalarına bağlı olmayan ve herhangi bir şekilde karşılık beklemeden kurduğumuz bir bağ. Başka bir deyişle, çocuklarımıza akran ilişkilerinde eksik olan şeyi sunarız: Karşılıksız