Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD’den İran’a Yeni Yaptırım Kararı!

ABD ile İran arasındaki gerilim yeniden tırmanırken, Washington yönetimi İran bağlantılı kişi ve kuruluşlara yönelik yeni yaptırım kararlarını duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı, İranlı bankacı ve iş insanı Ali Ensari ile İran’la bağlantılı bazı kişi ve kuruluşların yaptırım listesine eklendiğini açıkladı.

ABD ile İran arasındaki gerilim yeniden tırmanırken, Washington yönetimi İran

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni yaptırımların, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarına yeniden başlamasının ardından devreye alındığı belirtildi.

Ali Ensari yaptırım listesine alındı

ABD Hazine Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yaşayan İranlı bankacı ve iş insanı Ali Ensari’nin yaptırım listesine eklendiğini duyurdu.

Açıklamada, Ensari’nin İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney’in önemli finansörlerinden biri olduğu öne sürüldü. ABD, Ensari’nin kamu kaynaklarından elde edilen serveti yurt dışındaki gayrimenkul ve ticari yatırımlara aktararak hem kendisini hem de İran yönetimindeki üst düzey isimleri zenginleştirdiğini iddia etti.

Döviz büroları ve paravan şirketler de hedef alındı

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yapılan açıklamada, yaptırım uygulanan İran bankaları adına her yıl milyarlarca dolarlık işlem gerçekleştirdiği öne sürülen bazı döviz bürolarının da yaptırım listesine dahil edildiği bildirildi.

Ayrıca bu yapıların, İran hükümetinin yasa dışı mali faaliyetlerini paravan şirketler ağı üzerinden gizlemeye çalıştığı iddia edildi.

İngiltere de daha önce yaptırım uygulamıştı

ABD Hazine Bakanlığı, Ali Ensari’nin daha önce de İngiltere tarafından, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) mali destek sağladığı gerekçesiyle yaptırım listesine alındığını hatırlattı.

Gerilim yeniden yükseliyor

Son yaptırım kararı, ABD ile İran arasında son dönemde yeniden yükselen gerilimin yeni bir halkası olarak değerlendiriliyor. Washington yönetimi, İran’ın bölgedeki mali ağlarını hedef almaya devam edeceğini belirtirken, Tahran yönetiminden ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İHA