İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan protestolar 14. gününe girerken, ülkedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekmeye devam ediyor. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 120’ye yükseldiğini duyurdu. Bakanlık kaynakları ise bu sayının 220’yi aştığını aktardı. Olaylar sırasında bir savcının da yaşamını yitirdiği bildirildi.
Protestoların bilançosuna ilişkin paylaşılan bilgilere göre, olaylarda 2 bin 700’ü aşkın kişi yaralanırken, yaklaşık 2 bin 700 kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi. İranlı yetkililer ise gösterilerde hayatını kaybeden ya da yaralananların toplam sayısına ilişkin şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.
ABD Saldırıya Hazırlanıyor
ABD merkezli yayın organı Iran International, Pazar günü yayımladığı haberinde, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı iddialara yer verdi. Habere göre, Washington yönetimi Ortadoğu’daki askeri konuşlandırmasını artırırken, ABD’nin önümüzdeki günlerde İran’ı hedef almasının beklendiği belirtildi.
Kaynaklar, geçtiğimiz hafta bölgeye büyük miktarda askeri teçhizat sevk edildiğini ve bu sevkiyatların önümüzdeki günlerde de devam etmesinin beklendiğini aktardı. ABD ordusuna İran’a yönelik saldırı talimatı verildiği iddiası, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti.

İsrail’in Katılımı Şartlara Bağlı
Aynı haberde, İsrail’in olası saldırıya katılımına ilişkin detaylar da paylaşıldı. Buna göre, İsrail’in ancak ABD’nin harekete geçmesinin ardından ve yalnızca İran’ın İsrail’e saldırması ya da buna yönelik açık işaretler göstermesi durumunda operasyona destek vereceği ifade edildi.
Bu açıklama, bölgedeki askeri hareketliliğin çok taraflı bir çatışmaya dönüşebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Özellikle ABD’nin askeri hazırlıkları ve İsrail’in olası desteği, İran’daki protestolarla birlikte değerlendirilince krizin daha da derinleşebileceği yorumlarına neden oldu.

Protestolarda Büyük Tahribat
İran’ın başkenti Tahran’da 8 Ocak’ta şiddetlenen protestolar sırasında ciddi tahribat meydana geldiği açıklandı. Protestocular arasındaki gruplar tarafından çok sayıda otobüs ve ambulansın yanı sıra 24 ev, 25 cami, 2 hastane ve 26 bankanın da aralarında bulunduğu kamu binalarının kundaklandığı ve tahrip edildiği bildirildi.
Yaşanan olayların ardından İran yönetimi, ülke genelinde internet erişimini engelleme kararı aldı. İnternet kısıtlamasının, protestoların yayılmasını ve bilgi akışını kontrol altına almak amacıyla uygulandığı ifade edildi.
İran’daki protestolar sürerken, ABD’nin askeri hazırlıkları ve İsrail’in olası desteğine ilişkin iddialar bölgedeki belirsizliği artırıyor. Önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelerin, hem İran iç siyasetini hem de Ortadoğu’daki dengeleri nasıl etkileyeceği merakla takip ediliyor.
Haber Merkezi
