Astronot Sunita Williams, eski lisesindeki öğrencilerle yaptığı bir röportajda, uzayda uzun süre kalmanın beklenmedik etkilerini anlattı. “Yürümeyi hatırlamaya çalışıyorum,” diyen Williams, yerçekimsiz ortamda hareket etmenin, adeta yüzme veya uçma hissi yarattığını ifade etti. Williams, “Uzun süredir buradayım ve yürümeyi unutmak üzeriyim. Burada yürümek, oturmak ya da uzanmak gibi bir ihtiyaç yok. Sadece gözlerinizi kapatıp süzülüyorsunuz.”dedi.
Yerçekimsiz ortamda uzun süre kalmak, vücudu hem fiziksel hem de biyolojik olarak etkiliyor. Ağırlıksızlık nedeniyle kaslarda zayıflama, kemik yoğunluğunda azalma ve denge sorunları baş gösteriyor. Astronotlar bu etkileri en aza indirmek için her gün düzenli egzersiz yapıyor, ancak kas kaybı ve kemik erimesi tamamen engellenemiyor.
Uzayın sadece fiziksel değil, duygusal zorlukları da var. Williams, ailesinden uzun süre ayrı kalmanın psikolojik etkilerinden bahsederek, “Annem yaşlanıyor, bu yüzden onunla sık sık iletişimde kalmaya çalışıyorum. Neredeyse her gün annemi arıyorum, nasıl olduğunu soruyorum,” dedi.
Astronotlar, yerçekimsiz ortamda yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik dayanıklılık da sergilemek zorunda kalıyor. Sürekli kapalı bir alanda, aynı insanlarla sınırlı bir etkileşim içinde olmak, yalnızlık ve izolasyon hissini artırabiliyor.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Onedio