Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YERLİ VE MİLLİ RADAR HİZMETE HAZIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk mühendislerince geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarının başarılı bir şekilde saha kabulünün gerçekleştirildiğini ve Gaziantep Havalimanı’nda hizmete hazır hale getirildiğini duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Gözetim Radarı’nın (MGR) hizmete girmesiyle birlikte Türkiye’nin hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir adım attığını belirtti.MGR’nin stratejik konumuyla hava araçlarını tespit ederek hizmet vereceğini ve Türk hava sahasındaki yoğun hava trafiğini emniyetli bir şekilde yöneteceğini ifade eden Uraloğlu, bu radarın hava trafik kontrolörlerinin kullandığı yazılımlara hava trafiğini başarıyla aktaracağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, MGR’nin hava trafiğinin güvenli ve emniyetli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağını, hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracağını ve Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle tamamen Türk mühendisleri ve yerli imkanlarla geliştirilen Milli Gözetim Radarı’nın sahada geçici kabulünün yapıldığını kaydeden Uraloğlu, bu radarın birincil ve ikincil radar sistemlerini bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Gaziantep’teki radar yerleşkesinin alt yapı kabullerinin tamamlandığını ve birincil gözetim radarı sisteminin kesin kabul çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti. İkincil Gözetim Radarı sisteminin de saha kabul aşamasına geçildiğini söyleyen Uraloğlu, bu çalışmalar sonucunda birincil ve ikincil radar sistemlerinin birlikte çalışabilecek duruma getirildiğini bildirdi.

MGR’nin radar menzilinin birincil gözetim radarı sisteminde 112 kilometre (60NM) ve ikincil gözetim radarı sisteminde 370 kilometre (200NM) olduğunu belirten Uraloğlu, bu radarın Türk hava sahasını 7 gün 24 saat izleyebileceğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, MGR’nin hizmete girmesiyle Türkiye’nin hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydettiğini, bu radarın Gaziantep Havalimanı’nın yaklaşma trafiğine hizmet vereceğini ve aynı zamanda saha kontrol trafiğini yöneteceğini sözlerine ekledi.

Son olarak, Türk hava sahasının 1 milyon kilometrekarelik alanının tamamının milli ve yerli imkanlarla izlenebileceğini belirten Uraloğlu, MGR’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü’nün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlandığını ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) standartlarını karşıladığını vurguladı. Haber Merkezi