Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı kapsamında yaptığı açıklamalarda Güney Kafkasya’da barış sürecine, bölgesel ulaşım projelerine ve yeni iş birliği dönemine dair dikkat çeken mesajlar verdi. Aliyev, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında üçlü iş birliği döneminin başlayacağını ifade ederek bölgede yeni bir jeopolitik tablonun oluştuğunu vurguladı.
Barış Süreci ve Yeni Dönem Vurgusu
Münih’te düzenlenen “Açık Koridor Politikası, Hazar Denizi Ötesi İşbirliğinin Derinleştirilmesi” panelinde konuşan Aliyev, Azerbaycan ile Ermenistan arasında son dönemde yaşanan gelişmelere dikkat çekti.
Aliyev, “Altı aydır barış ortamında yaşıyoruz. Bu çok özel bir his ve bunu tüm Azerbaycan halkı paylaşıyor. Bağlantılar ve birleştirici güzergahlar bizi daha entegre hale getirecek ve Güney Kafkasya’da tamamen yeni bir durum oluşturacak” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Aliyev ayrıca Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ın artık üçlü iş birliği çerçevesinde hareket edeceğini belirterek bölgesel istikrarın güçleneceğini söyledi.
Bölgesel Ulaşım ve Altyapı Yatırımları
Aliyev, Azerbaycan’ın son yıllarda ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yaptığını belirterek ülkenin bölgesel bir lojistik merkez haline gelme hedefini anlattı.
Deniz limanları, demiryolları ve hava taşımacılığı alanlarında önemli projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Aliyev, Azerbaycan üzerinden taşınan yük hacminin hızla arttığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı, “100 binden fazla TEU yük taşındı. Bu hacmin 250 bin, 300 bin hatta 400 bine çıkarılması hedefleniyor” dedi.
Fiber optik altyapı projelerinin de sürdüğünü belirten Aliyev, Hazar Denizi’nin altından geçecek yeni hat için çalışmaların bu yıl devam edeceğini açıkladı.
Ermenistan ile Koridor ve Demiryolu Projeleri
Aliyev, Ermenistan ile barış sağlanmasının ardından bölgedeki ulaşım koridorlarının büyük potansiyel taşıdığını ifade etti.
Azerbaycan topraklarında yaklaşık 600 kilometrelik demiryolu hattının inşa ve restorasyon çalışmalarının yapılacağını belirten Aliyev, Ermenistan tarafında ise 40 kilometrelik bir bölümün yer alacağını söyledi.
Bu projelerin tamamlanmasıyla Orta Koridor’un daha da güçleneceğini ve Doğu ile Batı arasındaki yük taşımacılığının büyük ölçüde Güney Kafkasya üzerinden yapılacağını vurguladı.
Resmi Barış Anlaşması İçin Şart
Aliyev, Ermenistan ile resmi barış anlaşmasının imzalanmasının Ermenistan Anayasası’nda yapılacak değişikliklere bağlı olduğunu belirtti.
Anayasada Azerbaycan topraklarına yönelik iddialar içeren maddenin çıkarılması gerektiğini söyleyen Aliyev, bu değişikliğin ardından anlaşmanın hızlı şekilde imzalanabileceğini ifade etti.
TRIPP Projesi ve Yeni Jeopolitik Hat
Aliyev konuşmasında Trump Uluslararası Barış ve Refah Yolu (TRIPP) projesine de değindi.
Projenin Çin’den başlayarak Orta Asya, Hazar Denizi, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve Avrupa’ya uzanan yeni bir ulaşım hattı oluşturacağını belirten Aliyev, bu güzergahın bölge ülkelerini ekonomik ve siyasi olarak daha da entegre edeceğini söyledi.
ABD’nin projede önemli rol oynayacağını ifade eden Aliyev, kurulması planlanan şirketin hisselerinin büyük bölümünün ABD’ye ait olacağını açıkladı.
Rusya’ya Diplomatik Tepki
Aliyev, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları sırasında Azerbaycan’ın enerji altyapısı ve diplomatik temsilciliklerinin zarar görmesine ilişkin soruya da yanıt verdi.
Azerbaycan’ın diplomatik temsilciliklerine üç kez saldırı düzenlendiğini belirten Aliyev, Rusya’ya diplomatik nota verildiğini ve konunun resmi temaslarda gündeme getirildiğini söyledi.
Bu saldırıları “dostane olmayan davranış” olarak nitelendiren Aliyev, Azerbaycan’ın yalnızca diplomatik adımlar attığını vurguladı.
Güney Kafkasya’da Yeni Denge
Aliyev’in açıklamaları, Güney Kafkasya’da uzun yıllar süren çatışma döneminin ardından yeni bir iş birliği ve entegrasyon sürecine girildiğini gösteriyor.
İHA
