Balıkesir’de geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarının ardından başlatılan rehabilitasyon çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sındırgı Orman İşletme Müdürlüğü Düğüncüler Orman İşletme Şefliği sorumluluk sahasında yer alan ve 2025 yılı Temmuz ayında çıkan yangında zarar gören alanlarda yürütülen ağaçlandırma çalışmaları umut verici sonuçlar ortaya çıkardı.
Yangının ardından vakit kaybetmeden harekete geçen ormancılar, bölgenin yeniden orman varlığına kavuşması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında çizgi ekimi tekniği kullanılarak karaçam tohumları toprakla buluşturuldu. Aradan geçen sürede tohumların filizlenmeye başlaması, bölgedeki yeniden yeşillendirme çalışmalarının başarıyla ilerlediğini gösterdi.
Karaçam Fidanları Toprakla Buluştu
Yangından etkilenen sahalarda yapılan rehabilitasyon çalışmalarında bölgenin ekolojik yapısına uygun türler tercih edildi. Bu kapsamda karaçam tohumları özel yöntemlerle hazırlanarak çizgi ekimi tekniğiyle toprağa ekildi. Yapılan çalışmalar sonucunda filizlenen genç karaçamlar, yanan alanların yeniden orman kimliğine kavuşacağının en önemli göstergesi oldu.
Uzmanlar, yangın sonrası gerçekleştirilen doğru rehabilitasyon çalışmalarının erozyon riskini azaltırken aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin yeniden oluşmasına da katkı sağladığını belirtiyor.

Musa Şen: “Topraklarımız Yeniden Hayat Buluyor”
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Musa Şen, yangından zarar gören alanlarda elde edilen olumlu sonuçların büyük bir emek ve özverinin ürünü olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Ateşle kararan topraklarımızın yeniden yeşermeye başlaması bizleri son derece mutlu ediyor. 2025 yılında yaşanan yangının ardından ekiplerimiz büyük bir özveriyle sahaya çıktı. Çizgi ekimi tekniğiyle toprakla buluşturduğumuz karaçam tohumlarımızın filiz verdiğini görmek, harcanan emeğin karşılığını aldığımızı gösteriyor. Ormanlarımızı geleceğe taşımak için çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Şen, yangın sonrası rehabilitasyon sürecinin uzun soluklu bir çalışma olduğunu vurgulayarak, genç fidanların korunması ve gelişimi için gerekli bakım çalışmalarının da düzenli olarak sürdürüldüğünü ifade etti.

Ormancıların Emekleri Sonuç Verdi
Yangından sonra bölgede görev yapan orman işçileri ve teknik personel, aylar süren çalışmalar boyunca arazi hazırlığından tohum ekimine kadar birçok aşamada görev aldı. Bugün ortaya çıkan yeşil filizler, verilen emeğin somut bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangınlardan zarar gören alanların yeniden ormana dönüşmesi için çalışmaların aralıksız devam edeceğini belirterek vatandaşları da orman yangınlarına karşı daha duyarlı olmaya davet etti.
Sındırgı’da filizlenen karaçamlar, doğanın kendini yenileme gücünü ve ormancıların özverili çalışmalarını bir kez daha gözler önüne sererken, geleceğin ormanları için umut olmaya devam ediyor.
Ömer Faruk KARATOSUN
