GDH’nin aktardığı bilgilere göre imzalanan LOI, Bangladeş Silahlı Kuvvetleri’nin Forces Goal 2030 adlı modernizasyon planı kapsamında hava gücünü güçlendirmeyi hedefleyen önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Ülkenin, mevcut envanterini modernize ederek Batı üretimi savaş uçaklarına yönelmesi, bölgedeki hava kuvvetleri dengelerini de etkileyecek nitelikte.
Tören 9 Aralık’ta Gerçekleşti
Niyet mektubu, 9 Aralık 2025 tarihinde Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında düzenlenen törenle resmileştirildi.
Törene;
- Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Mahmood Khan,
- Bangladeş’teki İtalya Büyükelçisi Antonio Alessandro,
- Her iki ülkeden üst düzey askerî yetkililer
katıldı.

Leonardo Sürecin Lideri Olacak
Eurofighter konsorsiyumunun yüzde 21’lik ortağı olan Leonardo, tedarik sürecinin ana yürütücüsü olacak. Bu nedenle Bangladeş’in olası Typhoon siparişinin, büyük olasılıkla Leonardo’nun Torino’daki tesislerinde nihai montaj aşamasına girmesi bekleniyor.
BAF personeli, 2025 yılı içerisinde Torino’da Captor-E AESA radar ve P3Eb modernizasyon paketiyle donatılmış ISPA 6 test uçağı üzerinde incelemelerde bulunmuş, uçuş testlerine dahi katılmıştı.

Kaç Adet Uçak Alınacak?
Resmî rakam henüz açıklanmadı. Ancak daha önce yapılan açıklamalara göre Bangladeş, 10–16 adet modern savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyor. Eurofighter Typhoon’un, Fransız Rafale ile birlikte değerlendirmede olduğu biliniyordu; ancak Typhoon uzun süredir favori konumundaydı.
Satın alınacak uçakların, Bangladeş envanterindeki Chengdu J-7 (MiG-21 türevi) ve MiG-29 uçaklarının yerini alması öngörülüyor.
Türkiye’den Sonra Dünyadaki 11. Kullanıcı Olacak
Anlaşmanın tamamlanması hâlinde Bangladeş, Türkiye’nin ardından Eurofighter Typhoon’u kullanan 11. ülke olacak. Bu durum, Typhoon’un Avrupa ve Orta Doğu dışındaki ilk kullanıcı ülke Bangladeş olacağı anlamına geliyor.
Ayrıca Bangladeş’in tedarik edeceği Typhoon’ların Tranche 4 standardında olması beklenirken, daha gelişmiş Tranche 5 teslimatlarının 2030’lardan önce başlamayacağı ifade ediliyor.

Batı Menşeli Silah Sistemleri Gerekecek
Typhoon uçakları, Bangladeş’in mevcut Rus ve Çin yapımı mühimmatlarıyla uyumlu olmadığı için, olası sözleşmenin Batı üretimi silah sistemlerini de kapsaması bekleniyor. Bu durum, ülkenin savunma ekosisteminde kapsamlı bir dönüşümün habercisi olarak görülüyor.
Bölgesel Güç Dengesini Değiştirme Potansiyeli
Uzmanlar, Bangladeş’in Typhoon ve J-10C kombinasyonuna geçmesi hâlinde hava kuvvetlerinin önemli ölçüde güçleneceğini belirtiyor. Bu modernizasyon, Güney Asya’daki askerî dengeyi etkileyebilecek ölçekte değerlendiriliyor.
Haber Merkezi
