TRUMP'TAN İRAN AÇIKLAMASI: NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLAMAYACAKLAR

İran'a yönelik askeri operasyonları savunan Trump, Tahran yönetiminin nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İran'a karşı askeri müdahalenin gerekli olduğunu iddia eden Trump, "İran'a küçük bir ziyaret yaptık. Şöyle söyleyelim, asla nükleer silaha sahip olamayacaklar ve bu çok yakında sona erecek" ifadelerini kullandı.

İran'ın nükleer programını ABD açısından ciddi bir tehdit olarak değerlendiren Trump, önceki Amerikan yönetimlerinin bu konuda yeterli adımları atmadığını öne sürdü.

"LİDERLER KONUSUNDA BİRAZ FAZLA İLERİ GİTMİŞ OLABİLİRİZ"

Trump'ın konuşmasında en çok dikkat çeken bölüm, İran'daki siyasi liderlik yapısına ilişkin sözleri oldu.

İran'ın ABD ile anlaşma yapmak istediğini ancak müzakere sürecini nasıl yürüteceğini bilmediğini savunan Trump, ülkede muhatap bulmakta zorlandıklarını iddia etti. Trump, "Liderleri bile yok. Sorun da bu. Liderler konusunda biraz fazla ileri gitmiş olabiliriz. Çünkü artık kiminle muhatap olduğumuzu bile bilmiyoruz" dedi.

İran'da yönetim görevini üstlenmek isteyen kimsenin kalmadığını ileri süren ABD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimse İran Cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Soruyorlar: 'Kim cumhurbaşkanı olmak ister?' Hiç kimse! Dürüst olmak gerekirse kiminle muhatap olacağımızı bulmakta zorlanıyoruz. Sanırım çok ileri gittik."

Trump'ın bu açıklamaları, İran'la olası diplomatik görüşmelerde muhatap sorununun yaşandığı yönündeki iddialarını gündeme taşıdı.

İRAN'IN ASKERİ GÜCÜNÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE KAYBETTİĞİNİ SAVUNDU

ABD'nin İran'a yönelik operasyonlarda önemli sonuçlar elde ettiğini öne süren Trump, Tahran'ın askeri kapasitesinin ciddi şekilde zayıflatıldığını iddia etti. İran'ın donanma, hava kuvvetleri ve hava savunma sistemleri bakımından büyük kayıplar yaşadığını savunan Trump, ülkenin ekonomik açıdan da zor durumda olduğunu ileri sürdü.

Trump, "Şu anda donanmaları yok, hava kuvvetleri yok, uçaksavarları yok. Dünyadaki herhangi bir ülke arasında en kötü enflasyona sahipler. Paraları yok" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı'nın İran'ın askeri ve ekonomik durumuna ilişkin iddiaları, konuşmasında dile getirdiği değerlendirmeler olarak öne çıktı.

OBAMA VE BIDEN'I HEDEF ALDI: BUNU YILLAR ÖNCE YAPMALILARDI

Konuşmasında eski ABD başkanları Barack Obama ve Joe Biden'ı da eleştiren Trump, İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı daha önce müdahale edilmesi gerektiğini savundu. Obama yönetiminin İran'la yürüttüğü politikaları hedef alan Trump, eski başkanın Tahran'a milyarlarca dolar sağladığını öne sürdü.

Trump, "Bunu yapmak zorundaydık. Yıllardır diğer başkanlar tarafından yapılmalıydı ama yapmadılar" diyerek İran'a karşı aldığı askeri kararları savundu.

Biden dahil önceki yönetimlerin İran karşısında yeterince kararlı davranmadığını iddia eden Trump, kendi yönetiminin uzun süredir ertelenen bir adımı attığını ileri sürdü.

TRUMP'TAN BENZİN FİYATLARI MESAJI: SAVAŞ BİTER BİTMEZ DÜŞECEK

Trump, İran'daki savaşın ekonomik etkilerine de değindi. Özellikle akaryakıt fiyatları üzerinden değerlendirmelerde bulunan ABD Başkanı, çatışmaların sona ermesinin ardından benzin fiyatlarının hızla gerileyeceğini savundu. Trump, mevcut fiyatların Biden dönemine kıyasla daha düşük olduğunu ileri sürerken İran'ın nükleer silah geliştirmesinin engellenmesini ulusal güvenlik açısından öncelikli gördüğünü söyledi.

Ancak petrol ve benzin fiyatlarının seyri, savaşın sona ermesinin yanı sıra küresel arz, talep, üretim ve enerji altyapısındaki gelişmelere de bağlı olacak.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI İÇİN DE KONUŞTU: LİDERLER ARASINDAKİ NEFRET ÇOK BÜYÜK

Trump'ın gündeminde Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş da vardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasındaki anlaşmazlığın çözüm sürecini zorlaştırdığını savunan Trump, iki liderin bir anlaşmaya varmak istediğini ancak bunun yolunu bulamadığını söyledi.

Trump, liderler arasındaki kişisel gerilime dikkat çekerek savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalarını sürdüreceğini ifade etti.

ABD Başkanı'nın Rusya ve Ukrayna liderlerine anlaşma çağrısı yaptığı da güncel haberlerde yer aldı.

"GEÇEN AY 32 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Rusya-Ukrayna savaşındaki kayıplara da değinen Trump, geçtiğimiz ay çoğu asker olmak üzere 32 bin kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Savaşın büyük bir insani bedel yarattığını vurgulayan Trump, genç askerlerin yaşamlarını yitirmesini trajik olarak nitelendirdi.

Trump'ın dile getirdiği 32 bin kişilik kayıp sayısı bağımsız olarak doğrulanmış değil. Savaş koşullarında tarafların açıkladığı kayıp verilerinin kesin olarak teyit edilmesi güç olabiliyor.

"SEKİZ SAVAŞI BİTİRDİM, BUNU DA HALLEDECEĞİZ"

Trump, başkanlığı döneminde sekiz savaşı sona erdirdiğini ileri sürerek Rusya-Ukrayna savaşında da sonuç alabileceklerine inandığını söyledi. Başlangıçta bu çatışmanın çözülmesinin daha kolay olacağını düşündüğünü belirten Trump, Putin ve Zelenski arasındaki anlaşmazlığın süreci beklediğinden daha karmaşık hale getirdiğini ifade etti.

Buna rağmen diplomatik çözüm konusunda kararlı olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, Rusya ve Ukrayna'nın sonunda bir anlaşmaya ulaşacağına inandığını dile getirdi.

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI SONRASI GÖZLER İRAN VE UKRAYNA'DA

Zelenskiy'den ABD’ye Mesaj
Zelenskiy'den ABD’ye Mesaj
İçeriği Görüntüle

Trump'ın Ohio'daki konuşmasında İran yönetimine ilişkin kullandığı ifadeler, olası ABD-İran müzakerelerinin geleceğine yönelik soruları yeniden gündeme taşıdı. İran'ın anlaşma yapmak istediğini savunmasına rağmen ülkede muhatap bulamadıklarını söyleyen Trump, askeri operasyonlar ile diplomatik çözüm arayışları arasındaki zorluğa dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamaları da Washington yönetiminin çatışmaların sona erdirilmesine yönelik girişimlerinin gündemde kalacağını gösterdi.

İHA

Kaynak: İHA