Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SON DAKİKA: Balıkesir’de Ormanlara Girişler Yasaklandı!

Balıkesir Valiliği, artan sıcaklıklar ve yüksek yangın riski nedeniyle 15 Haziran-30 Eylül 2026 tarihleri arasında ormanlara girişleri yasakladı. Belirlenen alanlarda kontrollü piknik yapılabilecek olsa da birçok ormanlık bölgeye giriş tamamen kapatıldı.

Balıkesir Valiliği, artan sıcaklıklar ve yüksek yangın riski nedeniyle 15

Balıkesir Valiliği, 2026 yaz sezonunda beklenen yüksek sıcaklıklar ve olağanüstü hava koşulları nedeniyle orman yangınlarına karşı kapsamlı tedbirler aldı. Balıkesir İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nun aldığı karar doğrultusunda, 15 Haziran 2026 tarihinden itibaren il genelindeki ormanlık alanlara girişler sınırlandırıldı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, yangın riskinin en üst seviyeye çıkabileceği değerlendirilerek vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunmasının amaçlandığı belirtildi.

711736669 18339239857222704 5659215417529382112 n e1780491263380 - Marmara Bölge Gazetesi

Ormanlara Girişler 30 Eylül’e Kadar Yasak

Karara göre, 15 Haziran 2026 ile 30 Eylül 2026 tarihleri arasında, izin verilen mesire alanları, tabiat parkları ve günübirlik kullanım alanları dışında kalan tüm ormanlık alanlara giriş yasaklandı.

Yetkililer, yangın riskinin devam etmesi halinde yasak süresinin Orman Bölge Müdürlüğü’nün önerisi doğrultusunda uzatılabileceğini bildirdi.

711135883 18339239845222704 4529814142689615710 n e1780491308115 - Marmara Bölge Gazetesi

Ateşli Piknik Yapılabilecek Alanlar Açıklandı

Valilik tarafından yayımlanan duyuruda, ateşli piknik yapılmasına izin verilen alanlar da tek tek sıralandı. Buna göre vatandaşlar;

  • Ayvalık Sarımsaklı Tabiat Parkı
  • Edremit Hasanboğuldu Günübirlik Kullanım Alanı
  • Edremit Pınarbaşı Günübirlik Kullanım Alanı
  • Karesi Değirmenboğazı Tabiat Parkı
  • Ayvalık Çamlık Orman Parkı
  • Edremit Kumluca Orman Parkı
  • İvrindi Yeşilköy Orman Parkı
  • Gönen Gündoğan Orman Parkı
  • Karesi Doğa Parkı
  • Altıeylül İkizcetepeler Mesire Alanı

gibi belirlenen alanlarda kurallara uymak şartıyla piknik yapabilecek.

Ancak özel teşebbüslere ait ruhsatlı işletmeler, kamp alanları ve günübirlik kullanım alanlarında 1 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında saat 20.30’dan sonra ateş yakılmasına izin verilmeyecek.

710738018 18339239848222704 839291348076748346 n e1780491285819 - Marmara Bölge Gazetesi

Ateşsiz Piknik İçin Ayrı Alanlar Belirlendi

Yangın sezonu boyunca vatandaşların kullanabileceği ateşsiz piknik alanları da açıklandı. Burhaniye, Gömeç, Havran, Sındırgı, Bigadiç, Dursunbey, Manyas ve Altıeylül ilçelerindeki çeşitli orman parklarında yalnızca ateşsiz piknik yapılabilecek.

Özellikle Kazdağları çevresindeki hassas bölgelerde sıkı denetim uygulanacağı belirtildi.

Kazdağları’nda Kontrollü Giriş Uygulaması

Valilik açıklamasında, Kazdağı Milli Parkı sınırları içerisinde belirlenen bazı güzergâhlarda kontrollü ziyaretlere izin verileceği ifade edildi. Mehmetalan-Yalama ile Avcılar-Kışladağ güzergâhlarında kayıtlı araçlarla giriş yapılabilecek.

Bunun dışında kalan yaklaşık 19 bin hektarlık milli park sahasında yer alan birçok ormanlık bölgeye girişler yasak kapsamına alındı.

Vali Ustaoğlu: “Ormanlarımız Geleceğimizdir”

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, alınan kararların vatandaşların güvenliği ve doğal alanların korunması amacıyla uygulamaya konulduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangını riski ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Balıkesir’in sahip olduğu orman varlığı sadece bugünümüzün değil, gelecek nesillerimizin de en önemli mirasıdır. Vatandaşlarımızdan alınan tedbirlere hassasiyetle uymalarını, özellikle ormanlık alanlarda ateş yakmama konusunda azami dikkat göstermelerini bekliyoruz. Hep birlikte göstereceğimiz duyarlılık sayesinde olası yangınların önüne geçebiliriz.”

Kurallara Uymayanlara Yasal İşlem

Valilik, yasaklara ve tedbirlere uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında işlem yapılacağını duyurdu.

Kaymakamlıklar, emniyet birimleri, jandarma, Orman Bölge Müdürlüğü ve ilgili kurumların yaz boyunca denetimlerini aralıksız sürdüreceği bildirildi.

Ömer Faruk KARATOSUN

 

Reklamı Geç