Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aydın Enes Erbaşı

SMOOTHİELER GERÇEKTEN SAĞLIKLI MI?

Özellikle sosyal medyada sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak lanse edilen smoothie’ler hakkında bilinmesi gerekenleri, faydaları ve zararları pek çok zaman konuşulur. Smoothie’lerle dolu fotoğraflar özellikle sosyal medyada çok fazla yer almaya ve doğru beslenme standardı haline gelmeye başladı. Peki, smoothie’ler gerçekten sağlıklı mı?  Smoothie’lerin sadece içecek değil neredeyse tam bir yemek olduğunu bilmek önemlidir. Bu, diyetlerini daha sağlıklı hale getirmeye çalışan herkesin ana hatasıdır. Sadece meyvelerden oluşan smoothie’ler tokluk vermez, sadece ekstra kalori verir. Yarım saat içinde kendinizi acıkmış hisseder, bitki ağırlıklı beslenmeyi bırakır ve eski beslenme düzeninize geri dönersiniz.

Buradaki önemli nokta, smoothie’lerde değil, bilimde. Bir muz, bir avuç çilek ve fındık beyniniz tarafından bir atıştırmalık olarak algılanacaktır, ancak aynı bileşenlerin içecek şeklinde olması beyninize bu sinyali göndermeyecektir. Araştırmalar, sıvı kalorilerin katı kalorilerden daha az tokluk sinyali ürettiğini doğrulamaktadır. Bu neden oluyor? Ezilmiş meyveler, bütün halindeki meyvelerden daha yüksek bir glisemik indekse sahiptir. Bu, glikozun kana daha hızlı emildiği ve bu nedenle smoothie’lerin vücudu tam bir öğünden daha az doyurduğu anlamına gelir. Bu nedenle, aşırı kilolu veya aşırı yemek yiyen kişilerin smoothie tüketmeleri önerilmez.

Çoğu zaman smoothie’ler kuruyemiş ve katkı maddelerinin içeriği nedeniyle kalori açısından oldukça zengindir, 150 ila 700 kalori arasında değişirler. Standart bir Hindistan cevizi, chia tohumları ve her türlü sözde süper gıda içeren bir smoothie en az 700 kalori içerir.

Birçok kişi için bu sayı günlük alınması gereken kalorinin yarısına eşittir ve smoothie’nin sadece birkaç saat tokluk vereceği göz önüne alındığında, onu tüketmek pek yararlı değildir.

Smoothie’ler her zaman taze sıkılmış meyve sularının zor kaderine maruz kalmazlar. Beslenme uzmanları lif eksikliği ve yüksek şeker içeriği (doğal olsa bile) nedeniyle meyve sularını bütün halindeki meyveler yerine tüketmeyi önermiyorlar. Bu durum smoothie’lerde olmaz. Tatlılara iyi bir alternatiftirler ve hafif bir öğün için en iyi seçenek olmaya devam ediyorlar.

Smoothie’ler, herhangi bir tam öğün gibi protein, yağ ve karbonhidratlardan oluşmalıdır. Herhangi bir smoothie’nin temeli meyveler veya sebzelerdir, yani karbonhidratlardır. Uzun süre tok kalmak için bunlara protein ve yağ kaynakları eklemeniz gerekir.

Smoothie’lerin faydalarını proteinle tamamlayabilirsiniz. Bu seçenek özellikle bitki bazlı bir diyete bağlı olanlar için uygundur. Herhangi bir fındık ezmesi, susam tohumu, ayçiçeği, keten tohumu, balkabağı ve chia işe yarayacaktır.

Ayrıca bir çay kaşığı bitkisel yağ veya avokado gibi yağlı bir meyve tarifinizi güçlendirecektir. Avokado ayrıca smoothie’nize daha kremsi bir doku verir.

Gıda kombinasyonları, genellikle unuttuğumuz doğru beslenmenin temelidir. Smoothie’lerde tatlı meyvelerin (muz, hurma ve kuru meyveler) kullanılması önerilmez. Kalorileri oldukça yüksektir ve yüksek şekerli meyveler diğer besin gruplarıyla iyi eşleşmez.

Ekşi ve yarı asitli meyveler (şeftaliler, elmalar ve turunçgiller) tohum ve yağlarla iyi eşleşirler.

Yeşilliklerin vücut için faydalarını hatırlatmaya gerek yok. Lif, kalsiyum, A, B ve C vitaminleri bakımından zengindirler ve smoothie’lerde önemli olan şeker içermezler. Yeşillikler smoothie’nin tadını çok fazla etkilemez, faydalarını artırır ve şeker miktarını azaltırlar. Yeşil smoothie’ler şekerli kaselere iyi bir alternatiftir.

AYDIN ENES ERBAŞI

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER