ASİTLİ VE GAZLI İÇECEKLERİN ZARARLARI
Neredeyse su yerine gazlı ve hazır içecekler içilmektedir. Bu da su tüketimini durdurmaktadır. İnsan sağlığı için suya ihtiyaç vardır. Vücudumuzun büyük oranda suya ihtiyacı olduğu için su tüketmeye özen göstermeliyiz. Sıvı ihtiyacımızı gazlı ve asitli içecekler ya da kafeinli içeceklerden yana kullanmamalıyız.
Gazlı içeceklerde yüksek oranda şeker bulunur. Her gün bu içecekleri tüketmek kan şekerini hızla yükseltir. Uzun süre bu şekilde beslenmek diyabet riskini artırır. Kısa sürede kana karışan şeker, insülin direncine de davetiye çıkarır.
Gazlı içeceklerde asit ve asidik ürünler bulunur. Bu ürünler çok etkili oldukları için diş minelerinde yumuşamaya yol açar. Yumuşayan diş mineleri hızla çürür ve birçok ağız problemi ortaya çıkar. Gazlı içecekler illa ki tüketilecekse pipetle içilmelidir.
Gaz ve asit içeren içeceklerin pek çoğu çok yüksek kalorilere sahiptir. Özellikle de yemeklerle birlikte bu içecekleri tüketmek daha fazla kalori almanıza sebebiyet verir. Ergenlik döneminde tüketilen gazlı içecekler obezite riskini artırmaktadır.
Gazlı içeceklerde osteoporoz riskini artıran fosforik asit ve fosfat bulunur. Bu bileşenler vücuda çok fazla alındığında kemiklerde aşınmaya ve osteoporoz hastalığına sebebiyet verir. Çünkü gazlı içeceklerdeki maddeler kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun vücuttan atılmasına neden olur.
Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada gazlı içeceklerin kolesterol üzerindeki olumsuz etkileri gözlemlenmiştir. Araştırmaya göre gazlı içeceklerin kötü kolesterolü yüzde 32 oranında artırdığı görülmüştür. Çok fazla gazlı içecek tüketmek kolesterol hastalığına neden olabilir.
Kolesterolü yükselten gazlı içecekler kalp ve damar sağlığını da kötü yönde etkilemektedir. Kalp krizi riskini yüzde 35 oranında artıran gazlı içecekler damar tıkanıklıklarına da yol açabilir. Kalp rahatsızlığı olanların ve gençlerin çok fazla gazlı içecek tüketmemesi gerekir.
Gazlı içeceklerde aspartam denilen bir madde kullanılır. Bu madde başta duygu durum bozukluğuna neden olmakla birlikte kusurlu doğumlara ve epilepsi gibi hastalıklara sebebiyet vermektedir.
Gazlı içeceklerdeki bazı maddeler ve kafein kişide uykusuzlukla birlikte sinirli ruh hali yaratır. Kişi sürekli kendini gergin ve mutsuz hissedebilir. Duygu durum bozukluklarıyla karşılaşılabilir. Bu tür olgular kalp atışlarının da etkilenmesine neden olur. Düzensiz kalp atışları ortaya çıkar.
Özellikle gelişim çağındaki çocukların gazlı içecek tüketmemesi gerekir. Gazlı içecekler çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Gelişim çağındaki çocuklara zarar vererek ileride farklı ve tehlikeli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Gazlı içecekler içerisindeki maddeler yüzünden bağımlılık yaratır. Çok fazla gazlı içecek içen biri tekrar tekrar bu içecekleri tüketmek isteyebilir. Bu durumda gazlı içecek için saydığımız tüm zararlar daha fazla görülür.